ESŐFAKASZTÁS ESŐTÁNC NÉLKÜL

Dubajban drónokat hívnának segítségül, hogy enyhítsék a szárazságot.

 

A zord, sivatagi éghajlat és az évi 100 milliméter átlagos csapadékmennyiség miatt az Egyesült Arab Emírségeknek több édesvízre van szüksége. Megoldást keresve a világ minden tájáról származó tudományos projekteket finanszírozott, hogy megpróbáljanak esőt fakasztani a felhőkből.

E projektek egyike, olyan kis pilóta nélküli repülőgépeket indít egy katapult állomásról, amelyek elektromos impulzusokkal gerjesztenének a felhőket.

Az Egyesült Királyságban található Reading Egyetem tudósainak egy csapata eredetileg 2017-ben javasolta az ötletet. Most az egyedi gyártású drónok hamarosan megkezdik a teszteket Dubai közelében.

Alya Al Mazroui, az Egyesült Arab Emírségek esőjavító tudományos kutatási programjának igazgatója szerint a szervezet már kísérletezik a felhővetéssel. "Egyre több ország fektetett be az időjárás-változás kutatásába és alkalmazásaiba, különösen olyan száraz területeken, mint például az Egyesült Arab Emírségek" – mondja.

A brit kutatócsapat a felhők viselkedésének modellezésével kezdte. Megállapították, hogy amikor a felhőcseppek pozitív vagy negatív elektromos töltéssel rendelkeznek, a kisebb cseppek nagyobb valószínűséggel egyesülnek és növekednek, és nagy esőcseppekké válnak.

"Azt próbáljuk megtenni, hogy a felhők belsejében lévő cseppeket elég nagyokká tegyük, hogy amikor a felhőből kiesnek, a felszínig fennmaradjanak" – mondja Keri Nicoll, a projekt egyik fő tudósa.

A javaslatot 1,5 millió dolláros támogatás elnyerésére választották ki, amelyet az Egyesült Arab Emírségek esőjavító tudományokkal foglalkozó kutatási programja osztott ki három év alatt, amelyet a Nemzeti Meteorológiai Központ vezetett.