Átrendeződött a kullancs szezon, lassan a tél, a tavasz és az ősz lesz a főszezon és nyáron találkozhatunk a legkevesebb élősködővel. Nem túlzás azt állítani, hogy tizenkettő hónapos lett a védekezés időszaka. A globális felmelegedéssel egyidőben ráadásul a kullancs által terjesztett betegségek is veszélyesebbé váltak.

 Itt van például a babézia, amit egy vérben élősködő egysejtű parazita okoz a kutyáknál. A tudomány jelenleg több mint száz fajtáját ismeri, de hazánkban eddig csak néhányat ismertünk. Most azonban újabb újabb babézia fajták jelentek meg; olyanok, amelyek eddig csak Dél-Európában fordultak elő. Sajnos úgy tűnik, hogy az eddig ismert gyógykészítmények ezekre nem hatnak, mert a vérszívók rezisztensebbek, ellenállóbbak lettek.

A szúnyogcsípéssel terjedő, nálunk elsősorban a kutyákat fenyegető betegség Magyarországon a közelmúltig ismeretlen volt, ám a klímaváltozás miatt terjedni kezdett.

A kór körülbelül 8-10 éve jelent meg hazánkban, de ma már szinte mindennapos jelenség például az ajkai rendelőben. Az állatorvos szerint 3-4 éve olyan állatokat is diagnosztizálnak ezzel a betegséggel, amely soha nem hagyta el a várost és annak a környékét. Ezért is fontos a folyamatos védekezés, mert a szívférgességnek nagyon nehéz a gyógyítása.

A lyme-kór is veszélyes, bár tapasztalatok alapján sokkal több gazdát fertőz meg, mint a házikedvenceiket. A kullancsok faji összetétele is változik, rengeteg újabb típus jelent meg hazánkban is, amelyek jóval rezisztensebbek a meglévő hatóanyagokra, és nehezebb is védekezni ellenük.

A leginkább elterjedt nézet szerint a kullancsok leginkább az erdőben vannak, de ez téves gondolkodás. Ezek az élősködők a városi környezetben is megtelepedtek, ezért a parkokban és a kertekben is találkozhatunk velük. Egy-egy séta vagy kirándulás alkalmával elegendő, ha kutyánk kis időre megpihen a fűben, de a kullancsok mozgás közben is könnyedén átmászhatnak rá. A vérszívó tehát bárhol ott lehet; a fűben várja az áldozatát, amire a páratartalomtól függően magasabbra vagy alacsonyabbra mászik. Ezért is van, hogy nyáron a 35-38 fokos hőmérséklethez már nem nehezen tud alkalmazkodni, sőt, sajnos a sokat reklámozott, csepp formájában kapható termékekre az elmúlt hat-hét évben rezisztensek lettek a kullancsok, ezért érdemesebb kikérni az állatorvos tanácsát a helyi viszonyok tekintetében, ebben a kérdésben.