Azok az emberek, akik néhány hétig szünetet tartanak a fogyókúrában, könnyebben tartják meg hosszú távon a fogyásukat.

A fogyókúrás szünet azért is előnyös, mert a szervezet természetes módon hozzászokik a fogyókúra során az alacsonyabb kalóriaszinthez. Ez az anyagcsere lelassulását okozza. A szünet azonban újra a normális szintre emeli az anyagcserét, így megnő a kalóriaégetés üteme.

„Amikor a diéta során csökkentjük az energia (táplálék) bevitelünket, a nyugalmi anyagcsere a vártnál nagyobb mértékben csökken, amely megnehezíti a fogyást. Ez az „éhínségreakció”, egy túlélési mechanizmus, amely segített az emberi fajnak túlélni azt, amikor az elmúlt évezredekben az élelmiszer-ellátás nem volt egyenletes, most pedig hozzájárul a derékbőségünk növekedéséhez, amikor az élelmiszerek már ilyen könnyen elérhetők” – fejtette ki Nuala Byrne professzor, a tanulmány szerzője.

A vizsgálatban 51 férfi vett részt, akik vagy folyamatosan diétáztak, vagy kéthetes szüneteket tartottak. A programjukat úgy állították össze, hogy mindkét csoport összesen ugyanannyit diétázott.

A vizsgálat végére a kéthetes szünetet tartó férfiak átlagban 30 kilót fogytak, szemben a folyamatosan diétázó csoport 20 kilójával. A szakaszos diéta lehetővé tette azt is, hogy a férfiak 18 kilóval több fogyást tartsanak fenn, mint azok a társaik, akik egész idő alatt koplaltak.