A demenciát a legtöbb ember nem egyéb betegséggel, hanem életkorral köti össze. Ez érthető, hiszen a demencia a sérülések által okozott intelligenciavesztéstől eltekintve majdnem mindig idős korban, 60 év felett alakul ki. 

De milyen népbetegségnek lehet még köze a kialakulásához?

Egy új tanulmány szerint alulműködő pajzsmirigy betegségben szenvedő időseknél fokozott a demencia kialakulásának kockázata – és a demencia kialakulásának kockázata még magasabb volt azoknál, akiknek állapota pajzsmirigyhormonpótló gyógyszeres kezelést is igényelt. A pajzsmirigy alulműködése akkor fordul elő, ha a pajzsmirigy nem termel elegendő pajzsmirigyhormont, ami lelassíthatja az anyagcserét. A betegség tünetei közé tartozik a fáradtság, a súlygyarapodás és a hidegre való érzékenység.

Több ezer embert vizsgáltak meg

Egy tanulmányban a kutatók 7843 demenciával diagnosztizált ember egészségügyi feljegyzéseit vizsgálták és összehasonlították őket ugyanannyi ennyi, egészséges mentális állapotú emberével. A vizsgálatban résztvevők átlagéletkora 75 év volt. A kutatók ezt követően megvizsgálták, hogy kinek volt pajzsmirigy-alulműködése vagy pajzsmirigy-túlműködése. A vizsgálatban szereplő embereknek közül összesen 102-nek volt pajzsmirigy alulműködése, 133-nak pedig pajzsmirigy-túlműködése.

A kutatók azt találták, hogy a pajzsmirigy-túlműködés és a demencia között nincsen kapcsolat. A demenciában szenvedők közül azonban 68 fő pajzsmirigy-alulműködésben szenvedett, míg a demenciában nem szenvedők közül csak 34.

A demencia egyéb kockázati tényezőinek, például az életkornak, a nemnek a vérnyomásának és a cukorbetegségnek a módosítását követően a kutatók azt találták, hogy a pajzsmirigy alulműködésben szenvedő 65 év felettieknél 80%-kal nagyobb valószínűséggel alakul ki demencia, mint azokkal az egykorúakkal, akiknek nem volt pajzsmirigy-problémája.

Érdemes megjegyezni, hogy a 65 évnél fiatalabb embereknél a pajzsmirigy alulműködés kórtörténetében nem volt összefüggés a demencia fokozott kockázatával. Annak ellenére, hogy több tanulmányra van szükség ebben a témában, az embereknek tisztában kell lenniük azzal, hogy pajzsmirigyproblémáik a demencia lehetséges kockázati tényezőjévé válhatnak.