Kezdőlap KORONAVÍRUS

Egyre több a beoltott beteg az osztrák kórházakban

Az ausztriai kórházak intenzívosztályain kezelt koronavírusos betegek csaknem negyede mindkét oltását megkapta, írja az ORF.

Aggasztó a helyzet a normál osztályokon fekvő covidosok esetében is, hiszen az osztrák Egészségügyi Minisztérium tájékoztatása szerint ez a szám esetükben megközelíti a 44 százalékot. A november 2-án napvilágot látott adatok azt mutatják, hogy akkor 304 fertőzött feküdt az intenzíven, közülük 74-en igazoltan felvették valamelyik vakcinát, mégis súlyosan megbetegedtek. A számokból kiderül az is, hogy az oltatlanok közül még többen kerülnek valamelyik kórház intenzívosztályára: ezeknek a betegeknek csaknem 76 százalékát egyáltalán nem, vagy csak az egyik dózissal oltották be. 

Szakértők szerint leginkább azok az emberek lehetnek veszélyben, akiknek az immunrendszere a vakcinák ellenére sem reagál megfelelően a vírus támadására, amit egyéb krónikus betegség is okozhat. Mindez összefüggésben áll azzal, hogy a második oltás után fokozatosan gyengül a szervezet koronavírus elleni védelme, ezért az orvosok egyre inkább a harmadik dózis felvételét sürgetik. 

Erre Ausztriában is van lehetőség, amellyel péntekig csaknem 400 ezren éltek. Az oltási kedvet most azzal próbálják élénkíteni, hogy a jövőben nem kötik regisztrációhoz a harmadik vakcina felvételét. A 18 szakértőből álló bizottság egyúttal azt javasolja, hogy fél év teljen el a második és a harmadik adag között. Kitértek arra is, hogy elsősorban a 65 év felettiek, a krónikus betegségben szenvedők, egészségügyi dolgozók, pedagógusok és olyanok jelentkezzenek, akik sok emberrel találkoznak, vagy másodjára az AstraZeneca oltóanyagát kapták.