Kezdőlap Uncategorized

Együtt Borsodért – SEGÍTENEK A MARGINALITÁSBAN ÉLŐKÖN!

Szurasenkó Dániel zenész – többek között a miskolci Daniel Klezmer Band művészeti vezetője – hozta létre 2020-ban az Együtt Borsodért civil kezdeményezést. A projekt célja, hogy politikamentesen, együttműködve a helyiekkel segítsenek a bajbajutottakon, a perifériára szorultakon. Szeretnének hidat létrehozni emberek, és közösségek között, mert úgy látják, hogy hatalmas ellentétek születnek politikai, vallási, vagy etnikai különbségek miatt. A járványügyi helyzet okán 2020-ban nem volt lehetőségük programokat szervezni, most azonban úgy döntött Dániel, hogy betartva az előírásokat, megszervezik a téli kabátgyűjtésüket.

– Hála az Örökkévalónak, hogy nagyon sok civilszervezet, és magánszemély segít a bajbajutottakon. A karácsony ilyen szempontból központi alkalom– nagyon helyesen -, de ne feledjük el, hogy a rászorulónak minden hónap a túlélésről szól. Egy éhező gyermek nem várhat karácsonyig egy finom falatra, hisz évközben ugyanúgy éhezik és korog a kis gyomra, mint máskor. Segítőimmel, önkénteseinkkel ezért úgy döntöttünk, hogy másokkal ellentétben nem szervezünk gyűjtést karácsonyra, azt meghagyjuk a segélyszervezeteknek. Mi szeretnénk az év többi napján is gondolni a marginalitásban élőkre. Így megszervezte az első gyűjtésünket, ahol téli ruhákat kértünk az adományozóktól. Ennek eredményéül közel 100 zsák adományt kaptunk, melyeket a héten és jövő héten átnézünk, feldolgozunk és kiszállítjuk azokra a területekre, melyeken a legnagyobb szükség van rá. Ilyenek Miskolcon Lyukóbánya, Tetemvár, Vasgyár, Tatárdomb, de gondolunk a környező településeken élőkre is. A projekt mottója: „Mezítelen voltam, és felruháztatok.” – mondja Jézus, melyet Máté evangéliumában olvashatunk, a 25. fejezet 36. versében.

Az Együtt Borsodért csapata minden hónap utolsó vasárnapján 14 és 16 óra között szervez állandó gyűjtést a Búza téri görög katolikus templom parkolójában. Február 28-én tavaszi és / vagy átmeneti ruhákat, március 28-án pedig játékokat gyűjtenek majd. A májusi gyereknapra más támogatók adományaival kiegészítve 200 gyermeknek fognak csomagot összeállítani! Amint a rendelkezések engedik, társadalmi vitákat, panelbeszélgetéseket, és konferenciát is fognak szervezni.

Fotók: Szűcs Mária