Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Elektromos autósok mondhatják meg, hogy hova szeretnének töltőt

Három év alatt 100-ról 1300-ra nőtt az elektromosautó-töltő oszlopok száma Magyarországon és ez az szám a tervek szerint tovább nő majd a következő időszakban. 

A Magyar Közút közleménye írja, hogy a hazai utakon egyre több elektromos gépjármű van, és a töltő-infrastruktúra is gyors ütemben bővül. Jelenleg összesen 1320 töltő üzemel 183 városban. Az MVM Mobiliti Kft. és a Magyar Közút nagy erőkkel tervezi a töltőhálózat további bővítését és fejlesztését. 

Bevonják az elektromos autósokat

A további fejlesztésekbe szeretnék bevonni az érintetteket, így július 5-ig egy kérdőív kitöltésével bárki tehet javaslatot itt. 

Nagy az igény a töltőkre

A 2019-es adatokhoz viszonyítva 25 százalékkal nőtt a töltések száma, és 30 százalékkal a töltésekre fordított energia mennyisége. Mindez tehát jól mutatja, milyen dinamikusan fejlődő területről van szó. Az MVM Mobiliti Kft. és a Magyar Közút célja, hogy egy országosan egységes elektromosgépjármű-töltési hálózat és az annak fenntartható működését célzó elszámolási, fizetési rendszert kialakítson.

Budapest mellet Győr is jól áll 

A legtöbb töltőoszlop, közel 500 darab, Budapesten található, ezek a legtöbbet használt töltők is, ezt követi Győr és Kecskemét jelenleg 39, illetve 37 darab töltővel.