Dicséretben és elismerésben részesítette a Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője azokat a rendőröket, és azt a miskolci rendészt, akik részt vettek egy terhes nőt Miskolcon szexuálisan bántalmazó támadó elfogásában.

Ahogyan arról korábban is írtunk, a Kálvária-kápolnához vezető lépcsősoron június 20-án, hétfőn, délután öt órakor megtámadott egy terhes nőt és szexuális erőszak elkövetését kísérelte meg, majd a sértett segélyhívása miatt futva elmenekült a helyszínről.

Pocsai Zsolt rendőr őrnagy és Horváth Zoltán rendőr főtörzsőrmester az ismeretlen elkövető személyének beazonosítása és felkutatása érdekében haladéktalanul felvette a Miskolci Önkormányzati Rendészet Ügyeleti és Térfelügyeleti Osztály osztályvezetőjével, Szabó Ferenccel a kapcsolatot. Az együttműködés eredményeként, illetve a rendelkezésre álló információk kiértékelésével beazonosították a gyanúsítottat, akit június 21-én, kedden a rendőrök elfogtak.

Szolgálati feladatainak kiemelkedő ellátásáért a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, dr. Kiss Attila rendőr vezérőrnagy Miskolczi István rendőr alezredes, a Miskolci Rendőrkapitányság vezetőjének és Vincze Csaba, a Miskolci Önkormányzati Rendészet igazgatójának jelenlétében dicséretben és elismerésben részesítette:

 Szabó Ferencet, a Miskolci Önkormányzati Rendészet Ügyeleti és Térfelügyeleti Osztály osztályvezetőjét
Pocsai Zsolt rendőr őrnagyot, a Miskolci Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztály Életvédelmi és Államigazgatási Alosztály alosztályvezetőjét
Horváth Zoltánt rendőr főtörzsőrmestert, a Miskolci Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztály Életvédelmi és Államigazgatási Alosztály nyomozóját.
 

A Központi Nyomozó Főügyészség sajtóközleményben tudatta, hogy az önkéntes területvédelmi tartalékos katona jogviszonyát június 23-án, csütörtökön megszüntették.

A bíróság mindenben egyetértett a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség letartóztatásra irányuló indítványával.

A gátlástalan módon elkövetett bűncselekmény tervszerűségére utal, hogy a férfi huzamosabb ideig, a munkahelyétől követte a sértettet, majd a helyszínről futva menekülő, sötét napszemüveget és baseball sapkát viselő elkövető időközben – azonosításának megnehezítése érdekében – ruházatot cserélt – írták.

A nyomozó ügyészség elrendelte az elkövető őrizetét és szexuális erőszak bűntette miatt gyanúsítottként hallgatta ki a büntetlen előéletű – azonban a szabálysértési nyilvántartásban szereplő – harmincöt éves férfit, aki tagadta a bűncselekmény elkövetését.

A gyanúsított terhére rótt kiemelkedő tárgyi súlyú bűncselekmény miatt folyamatban lévő eljárásban a férfi jelenléte csak személyi szabadságot érintő kényszerintézkedés elrendelésével biztosítható. Az ügyészség álláspontja szerint a letartóztatást a tanúk megfélemlítésének vagy befolyásolásának, valamint a bűnismétlés és a szökés veszélye indokolja. A nyomozó ügyészség indítványával egyezően a Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsa a gyanúsított letartóztatását elrendelte. A kényszerintézkedés tárgyában hozott mai végzés ellen a gyanúsított fellebbezést jelentett be.