Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Elment a kedvünk a lakásfelújítástól is

Míg 2019-ben, a lakosság 51 százaléka tervezte, hogy egy-két éven belül szebbé varázsolja otthonát, addig most mindössze 17százalék azok aránya, akiknél a téma napirenden van.

A Cofidis Hitel Monitor második negyedéves felmérése szerint a legtöbben festésben, mázolásban, tapétázásban (59 százalék), illetve a fürdőszoba felújításában (28 százalék) gondolkodnak. A fűtési rendszer korszerűsítését a válaszadók 20 százaléka tartja időszerűnek, közük 16 százalék szeretne biztosan hozzáférhető energiaforrásra váltani. 

A kutatásból kiderül: az elmúlt két évben a saját vagy családjuk tulajdonában lévő ingatlanban élők 36 százaléka végzett valamilyen lakásfelújítási munkálatot. Ezek átlagosan 2,4 millió forintba kerültek, és végösszeg általában 700 ezer forinttal lett magasabb a tervezettnél. A megkérdezettek 73 százaléka önerőből fedezte a költségeket és mindössze 11 százalék vett fel valamilyen kölcsönt.

Idén azonban változott a helyzet: a felújításban gondolkodóknak kétharmada használja fel saját megtakarítását, és a megkérdezettek 20 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szükség lesz valamilyen pénzintézet segítségére. A kutatás szerint egyébként a következő egy évben a magyarok 10 százaléka venne fel hitelt; a legnépszerűbb hiteltípus a személyi kölcsön, az átlagos összeg 1,2 millió forint. Az igénylők 37 százaléka lakásfelújításra, korszerűsítésre költené a pénzt.

A Cofidis Hitel Monitor kutatást az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. készíti 500 fős mintán, online adatfelvétellel, évente négy alkalommal 2011 óta. Az adatok a 18-69 éves magyar internetező lakosságra reprezentatívak.

Fotó: pixabay.com