Nem könnyű együtt élni a vadállatokkal, de nem is lehetetlen.

Augusztus 7-8-án rendezik meg Aggteleken a Falka Napok elnevezésű természetismereti fesztivált. Az ingyenesen látogatható esemény előadásokkal, filmvetítésekkel, a régió természeti értékeit bemutató sétákkal és gyerekprogramokkal várja a látogatókat határon innen és túlról.
A farkas, a medve és a hiúz visszatértek az Északi-Középhegység erdeibe. A három őshonos nagyragadozónk egykor nagyobb számban volt jelen volt hazánk területén, de a folyamatos üldöztetés hatására számuk megfogyatkozott, és a térségben élők is elszoktak a jelenlétüktől. Ahhoz, hogy ezek az állatok a jövőben is megtalálják a helyüket erdeinkben, és az itt élők is megtalálják a számításaikat, újra el kell sajátítani az együttéléshez szükséges tudást. Ebben szeretne segítséget nyújtani a térségben élőknek és az oda látogató turistáknak a Falka Napok.
A fesztivál színes programokkal várja az érdeklődőket, és számos természetismereti sétán is részt vehetnek a látogatók: megismerkedhetnek az Aggtelek környéki erdőkkel, az ott élő növény- és állatvilággal, de szarvasgomba keresési bemutatón, természetmerülésen és kisemlős csapdázáson is részt vehetnek.
A fesztivál célja az is, hogy a helyi lakosok és gazdálkodók számára nemzeti parki szakemberek, állattartással és állatállomány-védelemmel foglalkozó szakemberek közreműködésével bemutasson olyan eszközöket és módszereket (pl. villanypásztor, nagytestű őrkutya), melyek segítségével hatékonyan védhetik meg állataikat a ragadozók esetleges támadásaitól.