Kezdőlap Uncategorized

Fel kell ismernünk a határainkat!

Múlt pénteken tartottak beszélgetést a fenntarthatóság állapotáról, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács harmadik Előrehaladási jelentése alapján. 

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) 2008-ban alakult meg az Országgyűlés kezdeményezésére. Feladatuk a hazai fejlődési alapelvek, célkitűzések meghatározásának elősegítése. Céljuk a fenntarthatósághoz szükséges szemléletváltás elősegítése a társadalom minden szegmensében.

Előrehaladási jelentést 2 évente készítenek. A jelentések célja, hogy minőségi elemzés segítségével nyomon kövesse Magyarország erőforrásainak állapotát és visszajelzést ad a társadalom számára, hogy mennyi fejlődés történt a fenntarthatósági átmenetben. Rávilágít, hogy mely területeken értünk el haladást és hol van szükség jelentősebb erőfeszítésre. 

A Tanács 2017. és 2018. évet dolgozta fel és ezen információk fényében tett javaslatokat. Erőforrásaink állapotáról pedig Kükedi Zsolt, a NFFT delegáltja prezentált az Út a fenntarthatóság felé – Miskolc és térsége – online eseményen, mindent levetítve a helyi viszonyokra.

Bővíteni kell a tudástőkét -emelte ki az esemény projektvezetője – a pedagógus-béreknek néhány éven belül el kell érniük a diplomás átlagbért. A tanulók kreativitását engedni kell kibontakozni és szükséges növelni az oktatásban eltöltött átlagos időn is. Az elmúlt években sajnos lényeges lemorzsolódás figyelhető meg a középfokú oktatásban.

A Tanács javaslatai közül kiemelendő a területhasználat reformja, mely szerint meg kell állítanunk a biológiailag aktív területek csökkenését; rehabilitálni kell a vizes élőhelyeket és fejleszteni a városi zöldterületeket. Körforgásos és karbonszegény gazdaságban kell gondolkodnunk. Javítanunk kell az energiahatékonyságon és persze fel kell készülnünk az éghajlatváltozás hatásaira.

Létfontosságú beárazni a környezetet, díjakat bevezetni, adókat kivetni.

Ne feledjük el, hogy legalább 95 százalékban nekünk, az embereknek köszönhető, hogy változik az éghajlat. A probléma akkor kezdődött, amikor az ember által kibocsájtott gázokra a Föld nem volt felkészülve, nem tudta megkötni és regulázni, mi pedig ezzel hosszú évekig nem is törődtünk. Az egyensúly felborult, és megkezdődött a melegedés felgyorsulása, méghozzá drasztikusan.

Az NFFT tagjainak konkrét javaslatai vannak a klímaváltozás problémáinak mérséklésére is: A legfontosabb a szemléletformálás és attitűdváltás – a gazdasági szférában például nemcsak a dolgozók, hanem a cégek tulajdonosi körében is.

Használjunk kevesebbet!

Járjunk munkába tömegközlekedéssel, ha tehetjük pattanjunk biciklire. Ne éljük fel az összes erőforrást, fontos a körkörös gondolkodás! A hulladék újrahasznosítása pedig 2021-re már mindenképpen természetes kell, hogy legyen, minden háztartásban.

Ha szeretnétek a témában jobban elmerülni, ha olyan anyagra lenne szükségetek, ami megmutatja az irányt, akkor ITT érdemes még olvasgatni.