Kezdőlap Uncategorized

Félelem és reszketés Miskolcon:a CineFest Midnight Screenings szekciója

“13 van és péntek, örüljetek ha még éltek” – ki ne emlékezne erre az örökbecsű kis mondókára? Talán a 13-as sorszám ihlette meg a szervezőket, hogy a 2016 évi Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválra előrukkoljanak, valami igazán hajmeresztővel, a Midnight Screenings szekcióval.
2016.09.13 és 17 között minden este éjfél körül indul útjára a borzongás, nagyteremben, eddig sosem látott kép és hangtechnikával vetítik le – természetesen a fesztivál többi filmjéhez hasonlóan ingyenesen – minden idők legjobb horror filmje közül négyet, illetve egy ifjú titánt.

A bemutatott filmek és a vetítési időpontok:

PREDATOR / RAGADOZÓ
D: John MCTIERNAN
Cast: Arnold Schwarzenegger, Carl Weathers, Kevin Peter Hall
(USA, 1987) 107 min
Az ember egyik legnagyobb teljesítménye, hogy kikerült a táplálkozási láncból, és az egyik legnagyobb félelme, hogy visszakerülhet oda. Az 1987-es Ragadozó leginkább arra a félelmünkre játszott rá, hogy milyen lehet vadászból ismét üldözött vaddá válni. A Dutch (Arnold Schwarzenegger) által irányított kommandós osztag lehet bármilyen erős, egy idegen civilizáció harcosával szemben gyakorlatilag esélytelenné válik. Azért így is van remény: „Ha vérzik, meg tudjuk ölni”.

One of the greatest achievements of humanity has been to “stay clear” of the food chain and one of our biggest fears is to be returned. The Predator (1987) played with this fear of becoming prey instead of hunter. No matter how strong the team of commandos led by Dutch (Arnold Schwarzenegger) is, it doesn’t stand a chance when an extraterrestrial hunter starts to hunt down the men. But there is hope: “If it bleeds, we can kill it”.
PREMIER: 09.13. 23:00 Pressburger

NIGHT OF THE LIVING DEAD / AZ ÉLŐHALOTTAK ÉJSZAKÁJA
D: George A. ROMERO
Cast: Duane Jones, Judith O’Dea, Karl Hardman
(USA, 1968) 96 min
Minden mozis rém közül a zombi számít az egyik legfiatalabbnak. Vámpírok, vérfarkasok, múmiák és más kreatúrák már a XX. század első felében is frászt hoztak a nézőkre, de a kannibál élőhalottként megismert zombik első önálló filmjére egészen 1968-ig kellett várnunk, amikor egy pittsburghi reklámfilmes, George A. Romero a társaival megteremtette, és az emberiség ellen fordította őket egy elhagyatott farmházban. Gyorsan kiderült, hogy az igazi ellenségeink nem ők, hanem mi magunk vagyunk.

The zombie is the youngest of all monsters on film. Vampires, werewolves, mummies and all kinds of creatures terrified the audience from the first half of the 20th century but we had to wait for the first film of the cannibalistic living dead until 1968. In that year George A. Romero, a commercial director from Pittsburgh, created a group of zombies and turned them against humanity in a remote farm house. It turns our rather quickly that the true enemies are not them, but us.
PREMIER: 09.14. 0:00 Pressburger

HALLOWEEN / HALLOWEEN – A RÉMÜLET ÉJSZAKÁJA
D: John CARPENTER
Cast: Donald Pleasence, Jamie Lee Curtis, Tony Moran
(USA, 1978) 91 min
John Carpenter vészjósló szintifutamai sosem mennek ki a divatból, ahogy a szexre éhes tinikre és fiatalokra vadászó sorozatgyilkosok sem. Az elemi gonosz erőként színre lépő Michael Myers a karakterfajta archetípusa, a Halloween – A rémület éjszakája pedig az a film, ami lefektette a slasher horror alapjait, és megalkotta azokat a szabályokat, amiken ugyan ma már szívesen nevetünk – lásd például a Sikoly filmeket – , de többségük máig érvényes a műfajban.

John Carpenter’s sinister synthesizer melodies never get out of fashion, just like the serial killers hunting for sex-crazed teenagers and youngsters. Michael Myers is the archetype of the ultimate evil and the Halloween is the film that laid the foundation of slasher horror. This movie set out the rules that –even though we might laugh at them e.g. in the Scream movies – are still valid in the genre.
PREMIER: 09.15. 0:00 Pressburger

A NIGHTMARE ON ELM STREET / RÉMÁLOM AZ ELM UTCÁBAN
D: Wes CARVEN
Cast: Heather Langekamp, Johnny Depp, Robert Englund
(USA, 1984) 91 min
“Egy, kettő, Freddy érted jő,
három, négy, bezárt ajtók mögött légy,
öt, hat, a feszület sem óvhat,
hét, nyolc, mindig velem álmodsz,
kilenc, tíz, az álmodban ne bízz!”
Minden idők legkreatívabb filmes sorozatgyilkosa nem a valóságban, hanem álmunkban támad meg, de ha végez veled, a valóságban is halott leszel. A nyolcvanas évtized kultikus horrorjáról kevesen gondolnák, hogy igaz történet inspirálta, pedig így van. Freddy Krueger késes ujjaiban most egy felújított, digitális kópiának köszönhetően gyönyörködhetünk.

One, two, Freddy’s coming for you.
Three, four, better lock your door.
Five, six, grab a crucifix.
Seven, eight, gonna stay up late.
Nine, ten, never sleep again…”
The most creative serial killer of all times kills his victims in their dreams. But if you are killed you are dead –in reality as well. Only a few knows that the cult movie of the ‘80s was inspired by true events. A re-mastered, digital copy ensures that the clawed fingers of Freddy Krueger will give us the creeps – once again.
PREMIER: 09.16. 0:00 Pressburger

BUSANHAENG / TRAIN TO BUSAN /VONAT BUSANBA – ZOMBI EXPRESSZ
D: Sang-ho YEON
Cast: Yoo Gong, Dong-seok Ma, Woo-sik Choi
(South Korea, 2016) 118 min
As an unidentified virus sweeps the country, Korean government declares martial law. Those on an express train to Busan, a city that has successfully fended off the viral outbreak, must fight for their own survival. 453 km from Seoul to Busan. Get on board to stay alive!

Egy rejtélyes vírus szükségállapotot teremt Koreában, a kormányzat statáriumot hirdet. Az egyetlen menedéket nyújtó város, Busan felé tartó expresszvonaton utazók magukra maradtak, egyedül kell megküzdeniük a túlélésért. 453 km Szöultól Busanig. Szállj fel és maradj életben!
PREMIER: 09.17. 22:00 Pressburger

Klasszikus horror filmek és egy újdonság. A borzalmakra vágyó közönség el van kényeztetve (köztük én is). Freddy Krueger, Michael Myers, Schwarzenegger és a Ragadozó, a zombi filmek úttörője és a legújabb darabja, mindez nagyvásznon! KIHAGYHATATLAN!

Lichtenstein Raymond
filmesztéta