Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hétfő óta tombol a kánikula Magyarországon. Sokan próbálják enyhíteni a hőség okozta hatást a strandokon, legyen akár medencés fürdőzés, vagy pancsolás a nyílt vízen. Nem árt azonban nagyon odafigyelni néhány alapvető szabály betartására, hiszen a lányokat, nőket és még a férfiakat is fenyegeti a felfázás és a húgyúti betegségek megjelenése.

Ne napozz vizes fürdőruhában!

A vízben lehűlt testünket könnyebben támadják meg a baktériumok, akár a saját testünkön alap állapotban megtalálhatók is. A vírusok, gombák nedves környezetben szaporodnak a legjobban, így a vizes, kihűlt test a legalkalmasabb egy betegség felbukkanására. Könnyen kaphatunk húgyhólyaggyulladást, petefészekgyulladást, akár még tüdőgyulladást is. A lányok gyakori betegsége a felfázás, melynek tünetei a gyakori vizelési inger, és a csípő vizelet. A férfiak a vizes fürdőnadrággal a prosztatájukat veszélyeztetik, későbbi meddőség oka is lehet a vizes fürdőruha okozta gyulladás.

Nem az számít, hogy mennyi időt töltöttünk a vízben, hanem hogy mennyit voltunk vizes ruhában a parton.

Fürdőzés menstruáció alatt

Természetesen lehet fürdeni menstruáció alatt, hiszen a tampon, mint segédeszköz tökéletesen elzárja a vérzés útját, és így a baktériumok sem tudnak behatolni a nők szervezetébe. Fontos azonban, hogy a felhelyezéskor és a cserénél a kezünket szappannal tisztára mossuk, kézbőrünkön ne legyen seb, fertőzés. Ebben az időszakban még fontosabb, hogy azonnal távolítsuk el a nedves eszközt, ha kijöttünk a vízből, lehetőség szerint zuhanyozzunk, töröljük szárazra a testünket, majd vegyünk fel száraz fürdőruhát.

Kismamák és a fürdés

Kifejezetten fontos, hogy csakis zárt méhszájjal fürödjenek a kismamák a saját és babájuk egészsége érdekében! 11 és 15 óra között ne legyenek sokáig a tűző napon, csak árnyékban, de még ott is nagyon ajánlott a bőrvédő krémek használata.

Képek: gettyimages