Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Harmincezer cég kérte a bértámogatást

A támogatást hétfőn lehetett utoljára igényelni azoknak a cégeknek, akik a koronavírus járvány miatt nehéz helyzetbe kerültek. 

A segítség 180 000 embert segített

Tavaly november óta mintegy 30 ezer cég kért kormányzati segítséget 180 ezer munkavállalója megtartásához – ezt nyilatkozta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium stratégiai és parlamenti államtitkára. 

Az ágazati bértámogatás a járvány miatt a legnehezebb helyzetbe került szektorok, elsősorban a turizmus és a vendéglátás cégeinek talpon maradásához járult hozzá. A programban a támogatott munkavállalók bérének felét térítették meg a mindenkori minimálbér másfélszereséig. Az állam a járulékokat is elengedte, ezzel a munkabér mintegy kétharmadát fedezte. 

A támogatás összesen több mint 87 milliárd forinttal járult hozzá a munkahelyek megőrzéséhez. A legtöbb kérelmet Budapesten nyújtották be, de számottevő volt az érdeklődés a program iránt Pest, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar és Csongrád-Csanád megyékben is. Az érintett munkavállalók kétharmada mikro- és kisvállalkozásoknál dolgozik, több mint felük a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, közel negyedük pedig a kereskedelem, gépjárműjavítás szektorban. A megítélt támogatások több mint 99 százalékát már ki is fizették a cégeknek.