Házimozizás a karantén alatt – avagy fő az optimizmus

A kényszerszabadság, karantén, bezártság ellen jó olyan filmekkel is felvérteznünk magunkat, amelyek végkicsengése az, hogy az ÉLET SZÉP! Kerülhetünk bármekkora slamasztikába, de az univerzális igazság végül győzedelmeskedik, őseink elnyerik jutalmukat, a gonosz (ha volt ilyen) megbűnhődik.

Ha ilyen filmeket nézünk, akkor az idő is hamarabb elrepül, az alábbi alkotások esetében nem azon kell elgondolkodni, érdemes-e megnézni őket. Ha még nem láttátok, ezek tuti nyerő választások, de ha láttátok őket, akkor ezek azok, amelyeket mindig érdemes újra és újra is elővennünk ha egy kis optimizmust szeretnénk becsempészni komor életünkbe. Lássuk!

Gettómilliomos 

Gettómilliomos · Film · Snitt

Bevallom ez a film óta nem láttam olyan oscar díjas alkotást, ami ezt túlszárnyalta volna.  Minden benne van, amiért érdemes filmet nézni. Szerelem, kaland, akciók. Rengeteg dráma és tragédia, de az események végén ott ragyog a napfény és a főhős (győztes) visz mindent (lány, pénz). A zene fergeteges, a rendezés pazar, a színészgárda kiváló. garantált mozivarázs!

Pi élete

Pi élete

Ang Lee látványfilmje éppen annyira drámai, mint amennyire pozitív. A fiú elveszíti családját, múltját, mindenét, de egy fantasztikus és hihetetlen utazás hatására megtalálja hitét és önmagát. Sose add fel!

Macska-Jaj

Macska-jaj · Film · Snitt

Kusturica megannyi sikerrel a háta mögött rendezte meg ezt a filmet, amely talán a leghumorosabb és (a laikus tévé nézők között) a legismertebb mind közül. Nem tudom, hogy egy ennyire kelet-európai alkotás, a balkáni cigány (fekete) humor vajon mennyire működött egyéb földrészeken, de szerintem ez minden idők egyik legoptimistább alkotása. Minden poénja mára már klasszikus, a zenéje kultikus, megtekintése: KÖTELEZŐ! A végén itt is a fiatalok egymásra, pénzre (jövőre) találnak. Happy End!

Fel

Fel! (2009) | Teljes filmadatlap | Mafab.hu

Természetesen a Disney sem maradhat ki a sorból. A Fel az egyik legoptimistább filmjük, noha annyi drámát zsúfoltak bele az első 10 percbe, ami nem is biztos hogy átjött a kisebb nézőknek. A gyerek felnő, szerelmes lesz, megházasodik, házfelújítás, álmaik, vágyaik lesznek, a férfi elkezd dolgozni, a nő teherbe esik, elvetél, soha többé nem próbálkoznak (vagy már nem is eshet teherbe), elkezdenek pénzt gyűjteni, hogy álmaikat megvalósítsák, de mindig közbe jön valami, ami miatt az összegyűjtött pénzhez kell nyúlniuk, végül megöregednek, a néni meghal és az idős bácsi magára marad, aki magányában furcsa módját választja az öngyilkosságnak… (Kétszer sírtam, miközben végignéztem újra a jelenetet). Vicces? NEM. Pozitív? DEHOGY! És most jön a csavar, mert kelletlen útitársául szegődik egy molett kis cserkészsrác, akinek optimizmusa kizökkenti az öreget melankóliájából és a film végére (számos fantasztikus kaland után) úgy dönt, tovább folytatja földi pályafutását, mert van még értelme életének.

Forrest Gump

Egy mechanikus elme nagy futása - Robert Zemeckis: Forrest Gump ...

Hogy kicsoda Forrest Gump? Hogy nem ismeritek? Hohó! Igazán senki sem ismeri, mert hol ilyen, hol olyan. Kripli, kissé együgyű kisfiú, nem sok reménnyel, de egy szerető anyával, aki mindent megtesz a fiáért. A fiúból később egyetemi futball bajnok, vietnámi veterán hős, asztalitenisz bajnok, rákászhajó kapitány, milliomos fűnyíró ember válik, ja és a legfontosabb, egy életen át tartó szerelmi kaland főhőse, amelynek a végén (ha csak rövid időre is) megkapja a lányt, aki ha ugyanilyen mély érzelmekkel ha nem is, de egy fiú utóddal meg tudja ajándékozni. Mi is lehet fontosabb egy férfiembernek egy fiú utódnál? Lássuk csak… SEMMI!  Azt még nem is mondtam, az élet olyan mint egy doboz bonbon!

A Gyűrűk Ura – A király visszatér 

A Gyűrűk Ura - A király visszatér - online film

Lehet pozitívabb, életigenlőbb lényt kitalálni, mint egy hobbit?  De amúgy az összes pozitív hős olyannyira optimista, jóságos, segítőkész, hogy mindnyájunk példát vehetünk tetteikről, s róluk. Fantasztikus filmsorozat a reményről, a küzdelemről és arról, hogy még akkor sem szabad feladni, amikor úgy tűnik minden elveszett. “A világ valóban csupa veszedelem, és sok a sötét hely; de sok minden akad, ami szép, s bár a szépség ma mindenütt szomorúsággal keveredik, attól a szép még csak szebb lesz.” A trilógia záróakkordja minden idők talán legjobb filmje, amelyet 17 év óta senkinek nem sikerült felülmúlnia!

 

Az élet szép

Az élet szép | Családi Könyvklub

Jöhet az életedben bármilyen dráma, az élet olyan, amilyennek formálod. Főleg ha kisfiad gyermeki énjének  megőrzése a cél. A fiatal férfi idilli szerelmét a II. világháború árnyékolja be, amely során elveszíti egész családját, szépséges principessáját is, kivéve kisfiát, akivel elhiteti, hogy ez az egész ami körülöttük zajlik, csak egy játék, melynek fődíja egy nagy tank. A film végére a férfi nevetve masírozik a biztos halálba, óvva ezzel még utoljára a már említett gyermeki énjét. A tankot végül is “megnyeri”, de a legfontosabb apja tanítása, AZ ÉLET SZÉP!

Nulladik óra
Nulladik óra · Film · Snitt

Ez a film mindenki számára kötelező – noha sajnos kevésbé ismert – darab. Öt totálisan eltérő gondolkodású diákról szól, akik iskolai büntetésüket töltik, így kénytelenek elviselni egymás társaságát. Ám eközben megismerik egymást és rájönnek, hogy mennyire rabjai voltak az előítélteiknek. John Hughes egyik mesterműve (a sok közül). A film végén, amikor a fiatal Judd Nelson a levegőbe öklözik, az örök “IGEN MEGCSINÁLTAM!” jelenet!

Good Will Hunting Good Will Hunting (1997) - IMDb

A pszichológus és a bámulatosan okos fiú barátsága, egy olyan alkotás, amelyet nem lehet kihagyni, akkor sem, ha úszunk a boldogságban, de akkor végképp nem, ha valaki önbizalomhiánnyal küzd, vagy úgy érzi romokban hever az élete. Kevesen tudják, de az akkor még ismeretlen Matt Damon és Ben Affleck együtt írták a film forgatókönyvét, amelyért mindketten a jól megérdemelt Oscar szobrocskát be is zsákolták anno.
Robin Williams alakítása olyan erőteljes és átütő, hogy még a Holt költők társaságának kultikus szerepét is felülmúlja. A filmben nyújtott alakításával elnyerte a legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-díjat. Amikor a filmben a semmirekellő Ben Affleck karakter a zseni haverját arra ösztönzi, hogy a barátságuk ellenére (múlt) válassza a sikeresebb élet reményével kecsegtető életet (jövő), minden idők egyik legjobb motivációs jelenete.

Sose halunk megSose halunk meg (1993) | Teljes filmadatlap | Mafab.hu

Hazai tájakra evezvén talán a legjobb film a témában Koltai debüt rendezése, a Sose halunk meg. A mindig életvidám “vállfás” Gyuszi az unokaöccsét neveli az élet szépségeire, az örömök habzsolására. Dés zenéje kiválóan kísér el bennünket a drámai végkifejletig, ahol az erkölcsi győzelem ugyan Gyuszié, de kiélvezni már nincs módja a hőn áhított pénznyereményt. Életigenlése és életstílusa viszont remek iskolapad volt unokaöccsének, aki sikeres felnőttként évek múlva is jó szívvel emlékszik vissza közös kalandjaikra. (Egyedül a lovi iránti szeretetét – annak anyagi buktatóival – nem kellett volna megörökölnie 🙂 ) No meg mi filmbarátok is.

Jojo Nyuszi

Jojo Nyuszi

Zárjuk a sort egy modern klasszikussal. A filmet nem könnyű befogadni, azonban igazi mestermű! Adott egy náci ideológiát valló kisfiú, egy tipikus Hitlerjugend növendék, aki szépséges anyukájával szint meseszerű álomvilágban éldegél kettesben a II. világháború borzalmainak kellős közepén, megannyi vicces figura és abszurd cselekmény közepette. Képzeletbeli barátja ADOLF HITLER (!!!) – akit maga a film zseniális rendezője, Taika Waititi (Hétköznapi vámpírok, Vademberek Hajszája, Thor: Ragnarök) alakít) látja el borzalmasabbnál-borzalmasabb életvezetési tanácsokkal, minek során pl. a gyerek felrobban egy rosszul sikerült kézigránát gyakorlat közben. Szerencséjére túléli az esetet, és kényszer pihenője alatt megismerkedik a házukban bujkáló zsidó lánnyal, akibe beleszeret. A képzelt barát természetesen ezt nem nézi jó szemmel. Az egész film annyira abszurd, humoros és oly sok szerethető karakter van benne (a nácik részléről is! – hála a zseniális komikus színészeknek), hogy amikor a rendező ad egy maflást a film kb. 2/3-ánál, majd leesünk a székről! Mégsem egy álom, amelyben csöppentünk? A háború nem játék, az emberek meghalnak, de (koronavírust nem komolyan vevők tessenek figyelni és tanulni!) addig nem igazán hisszük el a rémségeket, amíg mi magunk saját bőrünkön meg nem tapasztaljuk a borzalmakat. Természetesen a film végén meg lesz a nagy nagy HAPPY END is.

Természetesen rengeteg film van még, amelynek az optimizmus a témája, lehetne sorolni a végtelenségig, a fenti válogatás csupán néhány személyes kedvenc. (Igazság szerint a Pi életét sosem kedveltem, de belátom, hogy ettől függetlenül ott a helye a listában. A Csillagok háborújáról meg – legyen bár az eredeti trilógia szintén a világ egyik legoptimistább filmsorozata, most inkább szintén nem írok 🙂 )

Lichtenstein Raymond
filmesztéta