Kezdőlap Uncategorized

Halász Norbi: Ez egy lehetőség jobb világot álmodni és építeni magunknak

Halász Norbi neve sokaknak ismerős lehet. Nos igen, Norbi a Zip’s Brewhouse ügyvezetője és résztulajdonosa, valamint Ő a Bombolonis srác is. Most a vele készített karanténinterjút olvashatjátok!

Norbi: Kezdetnek felelnék egy fel nem tett kérdésre a válaszokról. Bár, most ugyan csak engem kérdeztek, de én a teljes #a_célcsapatunk nevében igyekszem válaszolni.

Mizu Miskolc: Hogyan éled meg a járványhelyzetet?

Az első sokk után, most a pozitív részeit szeretnénk megélni. Eddig is jó csapat voltunk, de most csak még jobban összehozott bennünket ez a helyzet. Nem kell rejtegetni a nyilvánvalót, hogy a járványnak gazdaságilag mekkora negatív hatása van a vendéglátásra és a kisüzemi söriparra is. De azzal kevésbé mondanánk újdonságot, hogy nagyon nehéz napokat élünk meg mindkét főágazatunkban. Az már egy bensőségesebb kitárulkozás, hogy mi úgy közelítjük meg ezt, mint egy extrém csapatépítő tréninget, aminek célja, hogy a legnehezebb akadálypályák után is együtt maradjon a csapat. Már a startvonalnál tudtuk, hogy ez a cél. Azt ugyan még most sem tudjuk, hogy hol tartunk az akadálypályán, de azt biztosan akarjuk, hogy együtt érjünk célba.

Összefoglalva: a körülményekhez és a lehetőségekhez képest – a céllal a zsebünkben – mentálisan egyre jobban éljük meg a helyzetet, és egyre jobban próbálunk alkalmazkodni hozzá.

Mivel töltöd a napjaidat?

A napirendem nem sokat változott a vírus előtti időszakhoz képest. Szinte ugyanannyi munkával töltöm a mindennapokat, csak másképp. Egyrészt a helyszínek változtak meg. Most döntő többségében otthonról dolgozom. Másrészt most még sokkal nagyobb szükség van a kreatív gondolatokra, mint ezelőtt.

A koronavírus ideje alatt találtuk ki és indítottuk a következő új projekteket:

#maradjotthon & #csapoldmagad partihordó — hogy csapolt sört biztosítsunk az embereknek otthonra, webshopos megrendeléssel és kiszállítással.

#maradjotthon & #főzzélsört „onlive“ söriskola — heti kétszer sörtörténelmet, sörfőzéselmélet és gyakorlatot is oktatunk egy online nyílt iskola formájában, élő bejelentkezésekkel a Facebook oldalunkon. A sört főző webdiákjaink pedig versenyezhetnek is főzeteikkel, többek között dublini látogatásért.

A #zipssafe2home reform kiszállítórendszer — saját ötlet alapján trenddiktálóként indítottuk a vákuumcsomagolt, otthon újramelegítendő vagy rápirítandó „gourmet űrhajóskaják” kiszállítását, hogy a kiérkező étel hasonló minőségben kerülhessen a tányérra otthon, mint az étteremben.

#webdelikatesz – pop-up delikatesz — az alapanyagainkból, amelyekkel eddig is dolgoztunk és bejáratott viszonteladói termékeinkből online prémium delikateszt hoztunk létre a webshopunkon. Ezt végül élőben is megnyitottunk pop-up jelleggel a Bomboloni Miskolc by zip’s Városház téri üzletében. Ezzel egyúttal össze is fogjunk régiónk sok-sok kistermelőjét.

Gyakorlatilag a működésünk több elemét sikerült így új formában digitalizálni: az éttermet, a sörcsapolást, a söriskolát. Hamarosan pedig az új online SVÉT-asztal kezdeményezésbe is beszállunk.

Új termékeink is születtek ez idő alatt, vadonatúj kategóriában: vadkovászos kenyerek és kovászolt kakaós csigák. De kihasználtuk az időt a zip’s design tevékenységének folytatására is: sok új kisfilm forgat(t)unk.

Mi hiányzik a legjobban a járvány előttről?

Az élet az étteremből. Koronavírus előtti időkben nagyon szerettem, hogy mindig volt egy alapzaja és egy jó rezgése, amit az ott időt töltő emberek beszélgetése és cselekvése adott össze. Most ez a zene hiányzik legjobban. Ezt a zenét mindenki ismeri, aki szívvel dolgozik a vendéglátásban. De azt is szerettem, amikor ezt hirtelen áttörték a sörfőzdéből kiszűrődő hangok. Ha ez meglenne egy hangfájlban, most gyakran hallgatnám.

Persze hiányoznak még a társas érintkezések is. Egy normál évben ilyenkor már túl vagyunk az első kitelepülésünkön, a kora tavaszi gasztrofesztiválokon.

Mit gondolsz, a jelenlegi helyzet milyen hatással lesz a helyi gazdasági életre?

Nehéz megjósolni, mert ugye olyan akadálypályán vagyunk, aminek a végét nem látjuk még. Ezért nem tudjuk megmondani, mikor és hogyan érünk a végére. Az viszont valószínű, hogy a világ gazdaságilag se, és máshogyan sem ugyanaz lesz már, mint amit magunk mögött hagytunk a vírus előtt. Ez egyúttal lehetőség is jobb világot álmodni és építeni magunknak. Sok mindent fog átrendezni a járvány gazdaságilag.

A munkaerőpiacon például az eddigi munkaerőhiány helyett egy ideig szinte biztosan túlkínálat lesz. A kiesett bevételeinket az év végéig pedig már nehéz lenne behozni. A gazdasági fejtegetések helyett inkább azt hangsúlyozom, hogy új típusú partnerségekre és hozzáállásra lesz szükség.

Mi lesz az első, amit megteszel, ha véget ér ez az időszak és visszatér az élet a régi kerékvágásba?

Tartunk a teljes csapattal egy kocsmatúrát saját magunknál. Mint befutók, a másfél métert elfelejtve megiszunk egy-két sört minden üzletünkben. Azokon a helyeken leszünk együtt vendégek önmagunknál, ahol majd titeket is újra vendégül látunk. Kezdünk a Bomboloniban, és kiisszuk a Jameson whiskeyt a fánkkrémből. Majd első előtti vendégekként magunk megyünk a zip’s BEER & Tapasba, a Szinva teraszra és felavatunk egyet-kettőt a 20 sörcsapból. Végül a kályhánál fejezzük be, a zip’s brewhouse-ban, ahol minden kezdődött. Nagy dolog, hogy akár már önmagunknál kocsmatúrázhatunk Miskolcon, de a víruskitörés előtt ezt pont nem tudtuk kiélvezni.