Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Hihetetlen, mi mindent hagynak el az emberek

Ütvefúrót, gitárt, hegedűt, rollert és okosórát is találtak idén a vonatokon, illetve a hazai állomásokon.

A Mávinform tájékoztatása szerint többnyire telefonokat, pénztárcát, bankkártyát, kistáskákat, hátizsákokat, tornazsákokat, bőröndöt, iratokat, okmányokat, könyveket, ruhaneműt, szemüveget, esernyőt, kulacsot és bizsukat felejtenek az utasok. Nem is keveset, hiszen a vasúttársaságnak csaknem 7500 gazdátlan tárgyat adtak le, ezekből több mint négyezer került vissza jogos birtokosához. A nagyobb elveszített és megtalált készpénzösszegek általában néhány tízezer forint körül mozognak.

Ha a tulajdonos nem azonosítható, a leadott tárgyat általában 90 napig őrzik az állomáson. Átvételének pedig az a feltétele, hogy az utas a jellemzők megadása mellett egyértelműen be tudja azonosítani, hogy az övé a holmi.

Pénz esetében már kicsit kacifántosabb a helyzet: amennyiben a pénzösszeget is tartalmazó tárgyért (legyen szó pénztárcáról vagy éppen táskáról) egy-két napon belül nem jelentkezik tulajdonosa, akkor a pénzt nyilvántartásba veszi a vasúttársaság. Az pénz pedig, amit nem keresnek, vagy azért nem lehet visszaadni, mert az utas elérhetősége nem azonosítható, a hatályos Polgári Törvénykönyv alapján az államhoz kerül – olvasható a közleményben.

Az elveszett tárgyakkal kapcsolatban a MÁVDIREKT központi számán (+36 1 3494949) lehet érdeklődni telefonon.