Kezdőlap Uncategorized

Hogyan tilthatod le a személyes adataidat ? – többé ne férhessen hozzá egyetlen illetéktelen sem !

 

Így tilthatod le az adataidat a kéretlen telefonálóktól, levelektől, telemarketingesektől :

A magyar állampolgárok személyi adatait és lakcímét a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium irányítása alatt működő Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala tartja nyilván. A jogszabályok értelmében a nyilvántartásból harmadik fél megvásárolhatja azoknak az állampolgároknak az adatait, akik ezt előzőleg nem tiltották le. A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény értelmében a nyilvántartásból az arra jogosultak – díj ellenében – kérhetik azoknak az állampolgároknak a törvény által meghatározott adatait, akik ezt előzőleg nem tiltották le.

A szolgáltatással elektronikus úton megtilthatja (vagy újból engedélyezheti), hogy adatait az adatigénylésre jogosult megkapja. A szolgáltatás lehetővé teszi továbbá, hogy adatszolgáltatási tilalmát eseti jelleggel feloldja, ez esetben az eseti adatszolgáltatást követően az adatszolgáltatási tilalom továbbra is fennáll. harmadik fél a nyilvántartásból marketing célokra megvásárolja. A szolgáltatás használatához Ügyfélkapu regisztráció szükséges!

Fontos, hogy az ügy indításánál – személyes adatainak megadása mellett – szüksége lesz 11 számkarakteres személyi azonosító számára is. Ezt a számot megtalálja a lakcímet igazoló hatósági igazolványán (lakcímkártyán) is.

Felhívjuk figyelmét, hogy az adatletiltás tilalom nem vonatkozik a kötelező adatszolgáltatások teljesítésére (pl.: adóigazgatás, honvédelmi nyilvántartás, ingatlan-nyilvántartás), és nem érinti a törvényben, nemzetközi szerződésben vagy viszonosság alapján előírt kötelező adatszolgáltatásokat.

153372237_0

A szolgáltatás indítása után válassza ki, hogy adatainak kiadását szeretné letiltani, vagy a korábbi tiltást feloldani, azaz újból engedélyezni az adatok kiadását. Ezután töltse ki a „Nyilatkozattevő adatai” című űrlapot, majd indítsa el az ügyet!

ITT tudsz regisztrálni, ha még nincs ügyfélkapud : https://ugyfelkapu.magyarorszag.hu/regisztracio

ITT tudsz belépni ha már van ügyfélkapud :https://gate.gov.hu/sso/ap/ApServlet?partnerid=mohu

Mindkét esetben be kell másolni a linket a böngésző címsorába, majd entert nyomni, csak így lehet megnyitni az oldalakat, a linkek nem kattinthatók!

Forrás : https://ugyintezes.magyarorszag.hu