Kezdőlap Uncategorized

Húsvét régen és ma

A Herman Ottó Múzeum pályázatot hirdet jelenkori húsvéti szokásaink megismerése, rögzítése céljából három kategóriában. A „hagyományos” húsvéti szokások rengeteget változtak az elmúlt évek, évtizedek alatt. Ennek a változásnak a folyamatát, vagy legalább egy-egy mozzanatát szeretné rögzíteni, s megőrizni az utókor számára a múzeum.

Aki szeretne segíteni ebben a munkában, az pályázzon a következő kategóriák valamelyikében:

1. kategória: Írás
Leírás, dolgozat, fogalmazás, vagy akár irodalmi mű (vers, novella) készítése arról, miként tölti pályázó és családja a húsvéti ünnepeket napjainkban az előző évek ünnepi időszakához képest. Értékeljük, ha a leírás a jelenkor mellett időben minél tovább visszatekint, s kitér az egyes szokáselemek változása, esetleg elhagyása indokaira is

2. kategória: Fotó
A pályázók örökítsék meg egy-egy fényképen, hogy hogyan ünneplik ma a húsvétot! Milyen szokások élnek még a családjukban, divat-e még náluk a locsolkodás, mi kerül az ünnepi asztalra, hogyan öltözködnek húsvétkor, hová mennek, hogy ünnepelnek, hogyan dekorálják a lakást, az ünnepi asztalt.
A fotók minősége: minimum 2 megapixel

3. kategória: Képzőművészet
Az alkotások témája a régi idők és napjaink húsvéti szokásai, melyeket lehet egy képen belül, de külön-külön is megjeleníteni. Pályázni lehet egyénileg vagy csoportosan. A technika szabadon választott.

A beérkező pályamunkákat a Herman Ottó Múzeum szakembereiből álló zsűri értékeli. A kategóriák győztesei nyereményekben részesülnek. A beérkezési határidő április 25-e.