Kezdőlap Uncategorized

Idén is születtek tatuikrek Miskolcon

Idén is születtek tatuikrek Miskolcon

Igen megbízható szülőknek tekinthetők a miskolci nagy szőröstatuk, hiszen mióta párba álltak, minden évben nyár végén-ősz elején várható, hogy utódokkal gyarapodik a család. Ennek megfelelően idén már harmadik alkalommal örülhettek kistatuk születésének Miskolcon. A két kölyök gyorsan növekedik, így kéthónaposan már naphosszat az odújukon kívül tartózkodnak, és már alig kisebbek anyjuknál.

ujszulott_copyright_veresstamas

Az első miskolci tatu, a gondozói által Dömpernek elkeresztelt hím öt évvel ezelőtt érkezett Csehországból, az olomouci állatkertből. Egy évvel később párt is kapott a németországi Erfurtban született Sophie személyében. A következő évben egy kölykük született, tavaly pedig ikreik jöttek a világra. Idén augusztus 6-án született meg a két legifjabb tatu. Anyjuk a korábbiaktól eltérően most nem a külső kifutójukban, a maga ásta földalatti üregben hozta világra őket, hanem a belső helyen lévő mesterséges odúban. Így gondozóik már az első naptól kezdve egyszerűen tudták ellenőrizni a kölykök fejlődését.

A kölykök az első egy hónapban ki sem nagyon dugták az orrukat az odújukból, sőt, amikor anyjuk kijött táplálkozni, ő is betakarta utódait az odúba tett alomanyaggal. Ezt a természetben is mindig gondosan elvégzik a nőstények, amikor a földalatti üregben a kölykökre egy kis földet kaparnak, hogy a ragadozók ne tudjanak könnyen rájuk találni. A két kölyök közel egyhónapos volt, amikor szemük kinyílt – ekkortól kezdve már bátrabbak lettek, és egyre többet jöttek ki az odúból is felfedezni környezetüket. Most pedig, amikor már elmúltak kéthónaposak is, elég bátrak lettek ahhoz, hogy az idejük nagy részét az odún kívül töltsék.

2honapos_copyright_veresstamas

Több tatufaj esetében is a világra jövő két, vagy akár négy kölyök egypetéjű ikrek. A nagy szőröstatuk (Chaetophractus villosus) is többnyire két kölyköt hoznak egyszerre a világra, ám az ő esetükben a születő utódok kétpetéjű ikrek. Így lehet az, hogy a most született kölykök egyike hím, míg a másik nőstény.

A Dél-Amerika száraz, bozótos, füves, erdős területein honos nagy szőröstatu mintegy kéthónapos vemhesség után hozza világra utódait, a maga ásta földalatti üregében. A fiatalok kilenc hónaposan válnak ivaréretté. Mire ezt a kort eléri a két tatukölyök, addigra várhatóan Európa valamely más állatkertjébe fognak költözni.