Kezdőlap MISKOLC Miskolc - Közélet

Illatok, ízek és látvány a jubileumi borangoláson

A borgasztronómia szerelmesei idén már tizedik alkalommal borangolnak az vasi pincesor macskaköves utcáin.

A Miskolczi Borbarátok Társasága Egyesület 2022. május 12. és 14. között rendezi meg a jubileumi borkóstoló ünnepet. A program évről évre mágnesként vonzza az érdeklődőket, nem csak a környékről, hanem az ország egyre távolibb pontjairól is. A rendezvény sikerét mi sem példázza jobban, mint hogy az évek alatt háromnapossá duzzadt, melynek első napja idén is a szakmáé. A második naptól már az avasi pincesorok teljes területén – a Kisavastól a Mélyvölgyön át a Nagyavasig -, közel 60 helyszínen, sok-sok meglepetéssel, helyi és országosan elismert borászok, pincészetek mestermunkái várják a borkedvelőket.

A legnemesebb és legfinomabb borok mellett az elmaradhatatlan harapnivalókkal is készül a Borangolás, igazi ínyencségek és a jól megszokott ízek kavalkádjában kalandozhat a megéhezett látogató. Megannyi fellépő változatos műfajban gondoskodik majd a pompás hangulatról (hiszen mit ér a bor zene és tánc nélkül), melyek között mindenki megtalálhatja a kedvére és vérmérsékletének valót.

Fellép többek között Teddy Harpo, a Dynamite Dudes, Szécsi Viktória és Vihula Mihajlo, az Ildi Rider, az Agyagbanda, a Muzsik és Volkova, a Red One House, a Marching Jazz Band és Iván Szandra is. Ahogy a rockerek, úgy a jazz szerelmesei is megtalálják a kedvükre valót, a népzenei hangulattól a jazz muzsikán és az összebújós dallamokon át a mezítlábas örömtáncolásig megannyi stílus rajongóit bűvölik majd el a remek zenekarok, zenészek és énekesek.

A borkóstolás mellett idén megízlelhetjük a legjobb magyar gineket is, melyek már a világot is lenyűgözték. A fesztiválon a karitatív tevékenység is kiemelkedő szerephez jut: a szervezők miskolci séfekkel közösen főznek majd, melynek bevételét jótékonysági célra ajánlják fel. Érkeznek a környék legjobb vendéglátósai, hogy a kifejezetten erre az alkalomra összeállított menüikkel kényeztessék az ízek szerelmeseit.

Az idei programon is megvásárolhatjuk a megye kézműveseinek legkiválóbb portékáit. A kanyargós utcákon táncosokkal is összefuthatunk majd, akik megpörgetnek minden arra járót. A borangolók megismerhetik a selmeci diákhagyományokat, a Miskolci Egyetem több száz évre visszanyúló gyökereit, múltját és jelenét, a slam poetry lehengerlő műfaját is.

És hogy az összes érzékszervünket elkápráztassuk és kényeztessük, az ízlelőbimbók és a fülek mellett szemet gyönyörködtető fényfestés és személyes élményfestés is szerepel a jubileumi Borangolás csábító programjában. A legkisebbekről sem feledkeznek meg, folytatódik a népszerű Bandukoló program kézműves- és mesefoglalkoztatókkal, illetve az Avasi Matiné programmal, melyek a kisgyermekes családoknak nyújtanak tartalmas, közös programot.

A legfontosabb feladat azonban a közönségre vár, ugyanis nem csak meg kell választaniuk a legszebb Avasi Pincét, de a jubileumi rendezvényen avatják fel a Borangolás Barátság falát is.