Már nyolc kara van a Miskolci Egyetemnek.

Augusztus elsejétől az eddig intézeti formában működő felsőfokú zenei képzés hivatalosan is kari formát öltött a miskolci intézményben, ennek megfelelően mostantól Bartók Béla Zeneművészeti Karként folytatják oktatási tevékenységüket. Egy másik változás is történt, hiszen az eddigi Egészségügyi Kar nevet váltott: Egészségtudományi Kar lett belőle.
Prof. Dr. Horváth Zita rektor a változásokról tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a tavaly augusztus elsején megkezdett vezető tevékenységének egyik fontos pillanata ez. Akkor még hét kar és egy intézet vezetőjeként fontos feladatának tekintette, hogy a zeneművészeti képzés is kari formában végezze munkáját. Ennek természetesen megvoltak az alapjai – tette hozzá.
Elmondta azt is: önmagában ez a változás nem a hétköznapokat érinti, hiszen mindkét kar esetében ugyanúgy megy majd a munka szeptembertől. Az Egészségtudományi Kar esetében pedig bár lehetne csak szimbólumról beszélni, többről van szó – hívta fel a figyelmet, hiszen ez az aprónak tűnő változás is mutatja, egyre komolyabb tudományos munkát folytatnak a karon dolgozó orvosok és szakemberek.
Dr. Papp Sándor friss dékán arról beszélt: a zenei képzés több mint százéves múltra tekint vissza Miskolcon. A Zenepalotaként ismert belvárosi épület 1927-ben készült el, nemrégiben pedig majd egymilliárd forintból meg is újult. A karrá válással öt szakon előadóművészi képzés indul szeptembertől, ami a zongora, gitár, klarinét, hegedű, valamint az oratórium és dalének kurzusokat érinti.
Dr. Kiss-Tóth Emőke, az immár Egészségtudományi Kar dékánja azt hangsúlyozta: a névváltozás egy újabb szakasz az oktatási munka fejlődésében, amelynek legfontosabb feladata a szakemberképzés biztosítása az északkelet-magyarországi régióban. Hisz abban, hogy újabb és újabb képzések indulnak majd, és tovább fejlődik a kar tudományos tevékenysége is. A pandémia idején a hallgatók élesben gyakorolhatták az eddig tanultakat, hiszen önkéntesként segítették az ágazatot a kialakult helyzetben.
Veres Pál, az Universitas Miskolciensis Alapítvány kurátora, Miskolc polgármestere pedig azt mondta: két szempontból is fontos számára a változás. Mint kurátor fontos célja, hogy a modellváltásból a lehető legtöbbet hozza ki a Miskolci Egyetem, mint városvezető pedig azon van, hogy az intézmény és a város kapcsolata még inkább szoros legyen. Közösen kell fejlődnünk, nincs város egyetem nélkül és nincs egyetem város nélkül.