Egy nap alatt megtisztították az utakat a hótól és a leszakadt faágaktól.

Ahogy beszámoltunk róla, a Bükk hegység 700 méternél magasabban fekvő területein a szerda kora esti órákban havazás váltotta fel az addigi esőt, a hóréteg vastagsága az esti órákban elérte a 10 centimétert. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. azonnal elkezdte az érintett utak tisztítását, az éjszaka folyamán három kombinált eszközhordozó dolgozott, összesen 7 tonna sót felhasználva. A nem szűnő havazás, a tapadó hó okozta sorozatos fakidőlések és a hóval terhelt, úttest fölé belógó ágak miatt a szakemberek korábban lezárták a bánkúti bekötőutat és a Miskolc-Dédestapolcsány összekötő út Mályika és Szentlélek közötti szakaszát. Mostanra mindkét út ismét járható.


 
A társaság a síkosságmentesítésen túl az útra dőlt fák és a hó súlya miatt az úttest fölé belógó ágak eltávolítására motoros láncfűrészekkel ellátott brigádot is a helyszínre küldött, valamint a katasztrófavédelem munkatársai és a rendőrség is segítették a munkát. A kidőlt fákat a szakemberek már eltávolították az útról, a belógó, hóval terhelt ágakról leverték a havat, szükség esetén az ágakat levágták. A térségben ugyanis a fáknak még megvan a lombkoronája, ráadásul a bükkfák gyökérzete nem túl mélyre nyúlik, így nehezebben bírják el a jelentős plusz terhet.
 
A szakemberek a térségben közlekedőket továbbra is arra kérik, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek és még indulás előtt tájékozódjanak az aktuális forgalmi helyzetről.

(Fotó: MTI/Vajda János)