Július utolsó hetébevízközeli területeken irtják a szakemberek a szúnyogokat.

A tervezett program megtalálható a katasztrófavédelem honlapján, és az érintett önkormányzatok (Alsózsolca, Arnót, Edelény, Felsőzsolca, Mályi, Muhi, Nyékládháza, Onga, Ónod, Sajóecseg, Sajóhídvég, Sajóivánka, Sajókeresztúr, Szirmabesenyő, Bánréve, Girincs, Kesznyéten, Kiscsécs, Nagycsécs, Sajógalgóc, Sajóvelezd, Serényfalva, Sajólád, Sajópetri, Sajószentpéter, Berzék, Sajóörös, Dubicsány, Hét, Múcsony, Putnok, Sajókaza, Szuhakálló) is közzéteszik a gyérítések időpontját.

A meleg, aszályos időben kisebb a szúnyogártalom. Az ország délkeleti területein idén még nem volt szükség szervezett gyérítésre, és más térségekben is elfogadható szinten tartható a szúnyogok száma – olvasható az Országos Katsztrófavédelmi Főigazgatóság közleményében.

Tóparti nádasokban, a folyók holtágainak növénnyel borított részein azonban most is képesek kifejlődni a szúnyoglárvák. Ezeket a helyeket folyamatosan figyelik a szakértők és ahol szükségesnek ítélik, ott biológiai védekezést alkalmaznak.

A kisebb tócsák, pocsolyák, ház körüli vizek is ideálisak a szúnyoglárvák számára, ezért ezek felszámolásával a lakosság is sokat tehet a szúnyogcsípések megelőzéséért.