Kezdőlap LIFE MAGAZIN Gasztronómia

Jeges finomság teába zárva – recepttel

 
A jegestea nagyon népszerű ital, főleg a meleg beköszöntével isszuk szívesen! De honnan is ered ez a finomság?
 
1904-ben a St. Louis-i Világkiállításon, egy véletlennek köszönhetjük a jeges teát. A legújabb technikai újítások mellett az angolok meg akarták mutatni az amerikaiaknak Európa divatos italát a fekete teát. Addig az USA területén csak a zöld tea örvendett népszerűségnek, ezért a fiatal Richard Blechynden elhatározta, hogy megismerteti az emberekkel a ceyloni és indiai fekete teát. Sajnálatára csak nagyon kevesen érdeklődtek a meleg ital után azon a forró nyári napon. Ekkor határozta el, hogy jéggel fogja kínálni. Ekkor – lelkes fogadtatás mellett-  született meg az ital, melyet jeges teának hívunk.
 
A jeges tea sokak egyik kedvenc üdítőitala, azonban a boltokban kapható teákat rengeteg cukor és más egészségtelen tartósítószer hozzáadásával készítik el. A házi készítésű jeges tea előnye, hogy édességét mi magunk szabályozzuk, és akár különböző édesítőszereket is használhatunk a cukor helyett, illetve valódi gyümölcs hozzáadásával készíthetjük el.
A házi jeges tea további előnye, hogy sokkal több ízben tudjuk elkészíteni, mint amilyenek a boltokban találhatók. A legtöbb bolti jeges tea citromos, barackos és esetleg epres ízben érhetők el. Házilag azonban kedvünk szerint készíthetjük el a valódi gyümölcsöket tartalmazó finomabbnál finomabb nyári frissítőket, amelyek mellesleg igazi vitaminbombáknak is számítanak így. 
Ha különlegesebbé és finomabbá szeretnéd tenni a jeges teádat, használj gyümölcsléből készült jégkockákat, mely még ízletesebb lesz, ha belecsempészel egy kis hűsítő mentalevelet vagy erdei gyümölcs-darabokat.
 
Íme egy különleges recept:
 
Mentás jeges tea
13g Bio China Gunpowder zöld tea
0,25l jégkocka
0,75l friss víz
1 narancs és 2 citrom leve
friss menta levelek
cukor (ízlés szerint)
Öntsük a Bio China Gunpowder teára a 80-90C fokos vizet és áztassuk 5-8 percig. Adjuk hozzá a jégkockát és 0,5l friss, hideg vizet, majd a narancs- és a citrom levét, végül a mentaleveleket.
 
Egészségére mindenkinek!