Megmenthetőek az elefántok?

Jobboldalon az új anyag, a Digory, a bal oldalon elefántcsont 

Évszázadok óta az elefántcsontot gyakran használták művészeti tárgyak készítéséhez. Az elefántpopulációk védelme érdekében 1989-ben nemzetközi szinten betiltották az elefántcsont-kereskedelmet. A régi műtárgyak elefántcsontrészeinek helyreállításához ezért helyettesítő anyagokhoz kell folyamodni -például csontokhoz, héjakhoz vagy műanyaghoz. Igazán kielégítő megoldás azonban eddig nem volt.

A3D-nyomtatással foglalkozó bécsi Cubicure GmbH. és a Bécsi Főegyházmegye Művészeti és Műemlékgondozási és Addison-restaurációs osztályával együttműködve kifejlesztett egy csúcstechnológiás helyettesítőt: a "Digory"-t. Az új anyag szintetikus gyanta és 7 μm átmérőjű kalcium-foszfát részecskékből áll. Forró, folyékony állapotban dolgozzák fel, és a 3D nyomtatóban UVsugarakkal edzik, pontosan a kívánt formában. Ezután csiszolható és színnel illeszthető, hogy megtévesztően hiteles kinézetű elefántcsontot hozzon létre.

"A kutatási projekt egy értékes 17. századi koporsóval kezdődött a Mauerbach plébániatemplomban" – mondja Jürgen Stampfl professzor a Műszaki Egyetem Anyagtudományi és Technológiai Intézetéből. "Kis elefántcsont díszek díszítik, amelyek közül néhány az idő múlásával elveszett. A kérdés az volt, hogy helyettesíthetők-e 3D nyomtatási technológiával."

Nincs több agyar!

A helyreállítás terén ez nagy előrelépés: Az új "Digory" anyag nemcsak a korábbinál jobb, szebb és könnyebben kezelhető az elefántcsont helyettesítésével, a 3D technológia lehetővé teszi a reprodukciót a legfinomabb részletekkel. Ahelyett, hogy fáradságosan faragnák őket elefántcsont helyettesítő anyagból, a tárgyakat mostantól néhány óra alatt ki lehet nyomtatni.

"Speciálisan kifejlesztett 3D nyomtatási rendszereinkkel különböző anyagkészítményeket dolgozunkfel teljesen különböző alkalmazási területekre, de ez a projekt számunkra is újdonság volt" – mondja Konstanze Seidler a Cubicure-tól. "Mindenesetre ez további bizonyíték arra, hogy a sztereolitográfia lehetséges alkalmazásai mennyire változatosak."

A csapat reméli, hogy az új "Digory" anyag a jövőben általánosan elfogadottá válik – esztétikailag és mechanikailag kiváló minőségű elefántcsont-helyettesítőként, amelyhez egyetlen elefántnak sem kell elveszítenie az agyarát.