Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy cukros édes gyümölcs fogyasztása nem mindig jó, ha valaki küzd a cukorbetegséggel. Ellenben a növény levelének fogyasztása, kedvezően hathat a szervezetre.

A fügefa levele gyulladás- és koleszterinszint-csökkentő, a vércukrot is karbantartó ételkülönlegesség. 

Ma már nagyon sok  hazai udvarban megtalálható a füge. Fogyaszthatjuk nyaranta frissen, ősszel-télen kiváló vitaminbomba lehet aszalt változata. Egy bő termést hozó évszak után pedig bespájzolhatunk lekvárból is.

Számos pozitív hatása van

Így például a különösen magas rosttartalmának köszönhetően leginkább az emésztést serkentő funkcióit ismerjük. Rengeteg B-vitamint, kalciumot, vasat, magnéziumot, mangánt és káliumot is tartalmaz. A koleszterinszintet és a vérnyomást is mederben tartja. Óvja az érfalakat is, csökkenti az érelmeszesedés lehetőségét, és megszünteti a gyulladásokat.

No de mi újság a levelével?

A fügefa leveleit évszázadok óta használja a déli országok népi orvoslása, ugyanis számtalan olyan előnnyel bír a fogyasztása, melyek több szempontból is jótékonyan hatnak emésztésünkre.

Friss kutatásoknak köszönhetően már tudjuk, nem véletlenül ették és itták meg leveleit már az ókori Egyiptomban és a Római Birodalomban sem.

A fügefa zöld, tenyérhez hasonlító leveleinek elfogyasztása ugyanis szabályozza a vér glükózszintjét, és a diabétesszel összefüggő gyulladásokat is csökkenti.

A tapasztalatok szerint a gyomorfekély kezelését is segíti a bélrendszeri rendellenességek esetén is hatásos lehet.

Fügefalevél a konyhapulton

Ha salátának használnád, akkor a puha, kevésbé rostos zöldjét válaszd. Tépkedd apróra, így tedd a salátába vagy a szendvicsbe. Könnyen emészthető, így akár mindennapi élelemmé tehető. Saját termést vagy lédúcs gyümölcsöketösszeturmixolva pedig smoothie-t is készíthető. Ha pedig megszáríthatod, akkor tea alapja is lehet. De pesto is készülhet belőle, vagy szörp, ugyanis áztatott formájában is megőrzi a benne rejlő, kincset érő tápanyagokat.

(fotó: illusztráció, pixabay)