Kezdőlap BORSOD Borsod - Közélet

Jön a nyár eddigi legerősebb hidegfrontja

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Miskolcon már a zivatarok miatt lépett érvénybe a narancssárga figyelmeztetés.

Az Időkép előrejelzése alapján a megerősödő délnyugati széllel tovább fokozódik a meleg, 31-33 fokos kánikulában lesz részünk. A nap nagy részében sokat süt a nap, majd késő délutántól, estétől egy északnyugat felől közeledő hullámzó hidegfront hatására az ország északi felén egyre többfelé kell zivatarokra, heves zivatarokra készülni.

Ezek a zivatarok rendszerbe is szerveződhetnek

A rendszerbe szerveződött zivatarok vonulását felhőszakadás, 100 km/órát meghaladó szél és nagy méretű jég kísérheti, emiatt a legtöbb északi megyére narancssárga figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Holnap a csapadék délebbre is kiterjed. Nagy lesz a hőmérsékleti kontraszt: északon és nyugaton 24-29, délen és keleten még 30-36 fok várható.

Tíz fokos lehűlés jön

A meteorológiai jelentés szerint szerdán is számítani kell még záporokra, zivatarokra, de délután egyre inkább keletre korlátozódik a csapadék. Az északnyugati szél erős, a Dunántúlon, majd a középső tájakon is többfelé viharos lesz, a legerősebb széllökések sebessége zivataroktól függetlenül is elérheti a 70-80 km/órát. Jelentős lehűlésre készülhetünk, keleten még 26-29, máshol már csak 19 és 25 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Csütörtökre a front elhagyja térségünket, keleten, északkeleten lehetnek még eleinte záporok. Hajnalban a szélcsendes völgyekben 10 fok alá csökkenhet a hőmérséklet, napközben pedig az élénk, erős szélben nem lesz melgebb 22-27 foknál.