A parlagfű-olajosbogár lehet a megmentőnk

A természet úgy tűnik, a segítségünkre sietett, mégpedig egy Európába behurcolt, idegenhonos rovar, a parlagfű-olajosbogár képében, aminek fő tápláléka a parlagfű levele. Sokakban megjelent a remény, hogy ez a kis bogár segíthet kiírtani ezt a növényt, így az allergiások szó szerint fellélegezhetnek!

Meghódította a fél világot

A levélbogarak családjába tartozó parlagfű-olajosbogár viszonylag új a tudomány számára, hiszen a fajt „csupán” 1986-ban írta le egy kanadai biológus. Feltehetően kereskedelmi szállítmányokkal érkezett kontinensünkre, ahol mind nagyobb területeket meghódítva azóta is aktívan terjed.

Alapos kutatásokra van szükség a faj hazai tevékenysége kapcsán, de miután lárva és imágó alakban is a parlagfű levelét fogyasztja, valószínűleg inkább barát lesz, mint ellenség.”

nyilatkozta Dr. Markó Viktor entomológust, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Rovartani Tanszékének egyetemi tanára.

Évekig is eltarthat a terjedés

A mindenkit leginkább foglalkoztató kérdés nyilvánvalóan az, a bogár vajon számottevően csökkenti-e a hazai parlagfűállományt. Magyarországon terített asztal várja a „betolakodót”, a növénnyel Magyarország területének 50–60 százaléka közepesen vagy erősen fertőzött. Hazánkban teljesen ismeretlen fajról lévén szó a bogár elterjedésének üteme megjósolhatatlan.

Nagy reményeket táplálnak a kis bogár jelenlétébe

A parlagfű-olajosbogár a lárvájával együtt a parlagfüvet rágja, jól felismerhető kártételt okozva a növény levelein, ezáltal pusztulásra ítélve azt. Olaszországi vizsgálatok kimutatták, hogy

ahol stabil populációja létezik, ott a parlagfű pollentermelése mintegy 30 százalékkal csökkent,

ami „jó üzenet lehet az allergiásoknak”.