Ez nem vicc, vagyis igen, de mégsem! Az Amerikai Járványügyi Hatóság kiadott egy közleményt, hogy mi a teendő zombitámadás esetén!

A pandémia berobbanása idején megugrott a különféle járványokkal kapcsolatos filmek, sorozatok és videojátékok népszerűsége, gyakran emlegettük például a klasszikus zombifilmeket, amelyekben az élőhalottság járványszerűen, harapással terjed, és romba is dönti az emberi civilizációt. Reméljük, ez nem történik meg sem a koronavírus, sem egy "zombikór" hatására, azonban az amerikai járványügyi hatóság hivatalos weboldalán több anyag is foglalkozik az élőhalott-apokalipszissel.

A Centers for Disease Control and Prevention többek között útmutatót adott ki hasznos tippekkel arra az esetre, ha kitörne a zombijárvány… …vagy hurrikán pusztítana, és klasszikus pandémia veszélyeztetné az emberiséget. Persze ezeket már kívülről fújja egy videojátékos, aki játszott mondjuk a Days Gone-nal, vagy egy film- és sorozatfan is, aki nagy rajongója a The Walking Deadnek. Mindenekelőtt mindenkinél legyen egy csomag vészhelyzetre, illetve veszélyhelyzetre, ami tartalmaz vizet (kb. 4 liter személyenként naponta), élelmet (lehetőleg tartósat) és más egyebet (gyógyszer, kötszer, kés, rádió, zseblámpa), ami átsegít az első pár nap viszontagságain. Elsődleges célunk az legyen, hogy elérjünk egy túlélőtábort, hiszen egységben az erő, avagy együtt könnyebb védekezni a fertőzöttek, illetve a zombik ellen.

A CDC szerint nagyon fontos, hogy megfelelően és rendszeresen tisztálkodjunk, illetve tisztán tartsuk eszközeinket, így a hipó, a szappan, a törülköző és más, higiéniát biztosító tisztálkodási eszközök beszerzése erősen ajánlott. Plusz apokalipszis ide vagy oda, jó, ha készítünk biztonsági másolatot legfontosabb dokumentumainkról (jogsi, útlevél, személyi), mert a The Last of Usból is kiindulva könnyen lehet, hogy valakik részben vagy egészben megpróbálják majd újraépíteni a civilizációt.

Ha megvan a megfelelő vészhelyzeti csomagunk, akkor ideje leülni beszélgetni a családdal vagy társainkkal, hogy mégis mik a terveink. Olyan dolgokra kell itt gondolni, mint például hogyan bánjunk el az ajtónkon dörömbölő első zombival, illetve kihez forduljunk, ha menekülni kell otthonról. Legyen menekülési útvonalunk, és egy megbeszélt találkahely, ahol a csapat gyülekezhet abban az esetben, ha a csoporttagok elszakadnának egymástól! Az élőhalottak mellett pedig számoljunk egyéb veszélyekkel, így például extrém időjárási jelenségekkel (mint a tornádó)!

Persze a CDC megnyugtatott mindenkit, hogy amennyiben zombik tűnnek fel az utcákon, azonnal vizsgálatot indít, mint azt a mostani járvány esetén is tette.