Ma már nem csak anyagok túlzott fogyasztása esetén alakulhat ki függőség, mint az alkoholnál, vagy a drogoknál, hanem függőséget okozó cselekményekről is beszélhetünk, ilyen például a számítógép függőség, vagy a TV-től való függés. A gyermekeket leginkább a számítógép függőség veszélyezteti, és ma már nem csak a számítógépek, hanem a tabletek, okostelefonok túlzott használata is veszélyes.

Miért veszélyes, ha számítógép függő a gyerek?

Viselkedésében megváltozik, agresszívabbá, kevésbé együttműködővé válhat. Érzelmileg instabil lesz. Egy idő után a tanulmányaiban is jelentkezik a probléma. Társas kapcsolatai lecsökkennek, ez később a szocializációban nehézségeket okozhat, magának való, befelé forduló gyerekké válhat.

Mi lehet az oka a számítógép függőségnek?

A függőségek akkor lépnek fel mikor az ember érzelmi szempontból elhagyatottnak érzi magát. Valamit nem kap meg, amire szüksége lenne, és ezt a hiányt akarja pótolni pl. a játékkal. A játékszenvedély oka lehet a magány, a befelé fordulást, és az önbizalomhiány is. A játék mindig csak pótlék, a számítógép függő gyerekek valójában figyelemre, önbizalomra és törődésre vágynak. A függőség kialakulását stresszhatások előzhetik meg. Ha a gyermek nem tudja feldolgozni a stresszt, ami éri, a játékba menekülhet, mert az örömöt, sikerélményt nyújt neki. De ennél sokkal egyszerűbb ok is vezethet ide, nem biztos, hogy valamit nem kap meg otthon, hanem egyszerűen a világ olyan felgyorsult már, hogy az örömöt, a sikerélményt is gyorsan akarják a gyerekek, és itt aztán villám gyorsan megkaphatják.

Milyen tünetei vannak a számítógép függőségnek?

 1. A gyermek rengeteg időt tölt a számítógép, telefon, tablet előtt. Nem csak napi 1-2 óráról van szó, hanem akár napi 6-10 órát.
 2. Elhanyagolja a barátait, családtagjait, elhagyja régi hobbijait. Már nincs kedve kimenni focizni, kosárlabdázni a többiekkel.
 3. A tanulmányi eredményei romlanak, nem szeret iskolába járni, nem hajlandó otthon tanulni.
 4. Ha a számítógépet megvonjuk tőle szorong, ideges lesz, haragszik a szülőre.
 5. A gyermek elveszti időérzékét, míg a gép előtt ül, megfeledkezik alapvető szükségleteiről, mint az evés, ivás, pihenés.
 6. Nem látja problémának, hogy ennyi időt tölt a gép előtt. Az a válasza a szülőnek, hogy őt a játék teszi boldoggá, őt a szülők nem értik meg és, hogy ne vegyék el tőle azt, ami neki örömet okoz.

Hogyan kezeljük a számítógép függőséget, hogyan tudunk segíteni a számítógép függő gyereknek?

 1. A számítógép teljes letiltása és az erőszak alkalmazása semmiképp sem megoldás a problémára.
 2. Segíteni kell neki, hogy visszatérhessen régi, mindennapi életéhez. Újra kell építenie valódi társas kapcsolatait.
 3. Át kell beszélni a gyerekkel mi vitte arra, hogy a játékba meneküljön. Ez nem egyszerű feladat, hiszen a gyermek sem tudatosan választotta, hogy órákat tölt a számítógép előtt, így rá kell jönni a problémák forrására.
 4. Türelmesnek kell lennünk! Egy-egy függőség elhagyása nem megy egyik napról a másikra. Próbáljuk meg fokozatosan leszoktatni a játékokról, csökkentsük a gép előtt töltött időt, vagy váltsunk szelídebb játékra.
 5. Ajánljunk a gyereknek alternatív családi programokat, olyan elfoglaltságot, amit régebben szeretett, mielőtt kialakult volna a függőség. Keressük meg a régi barátait, vagy azok szüleit, hogy közös programot szervezzünk velük.

Mi az, ami leginkább szóba jöhet, hogy elcsábítsuk a gyermeket a számítógép mellől? Minek van egyáltalán esélye?

A legkisebbeknél a mozgásos játékok lehetnek olyanok, amiért esetleg hajlandó otthagyni a játékot. Ha kifáradtak, akkor a rajz, gyurmázás, egyéb alkotó tevékenység. Eleinte üljünk le vele, ha már belemerült, akkor elkezdhetünk mosogatni, vagy takarítani, vagy vacsorát főzni mellette :-). Nagyobbaknál a társasjátékok jöhetnek szóba. 8-12 éves kor között a kreatív játékok, különösen a tinik szeretnek újra alkotni.

Melyek azok a társasjátékok amiknek van esélye a kütyükkel szemben?

Egyre több az olyan társasjáték ami kombinálja a mobil alkalmazásokkal a játékot. Ez ugyan félmegoldás, de kicsit így talán bele is vonódunk az ő világába, és nem érzi kirekesztettnek magát, nem olyan éles a váltás az online, valamint az offline világ között.