A nemzeti park az országban a harmadikként alakult meg és elsődleges vonzereje a közel ezer méter tengerszint feletti átlagmagasságú Bükk.

A Bükki Nemzeti Park alapításának 45. évfordulója alkalmából jubileumi rendezvényt tartottak július 14-én, csütörtökön Kácson.

1977. január 1-jén lépett hatályba a Bükki Nemzeti Parkot alapító jogszabály. A Bükkben mintegy 800 barlang található, az ökoturisztikai létesítmények egynegyede is a nemzeti parkban van, amelyeket évente 200 ezren keresnek fel, de ennél sokkal többen turistáskodnak a hegységben.

A természetvédelem önmagában nagyon fontos, de egyedül kevés, azt csak a helybéliek támogatásával tudják végezni – mondta a rendezvényen Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára.

Rónai Kálmánnétól, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának (BNPI) igazgatójától megtudtuk, hogy a nemzeti park területét az alapítás óta kétszer növelték, ma már csaknem az egész Bükk-hegységre kiterjed, az igazgatóság jelenleg több mint 43 ezer hektárt kezel.

A rendezvény helyszínéről, Kácsról Tállai András, a térség országgyűlési képviselője, a Pénzügyminisztérium államtitkára elmondta, hogy ott valaha a bencés szerzetesek gyógyfüvekkel gyógyítottak és korábban strandfürdője is volt. Értékesek a helyi források, amelyek a terület vízellátását biztosítják és megfelelő élőhelyet biztosítanak Európa legértékesebb vízicsigáinak.