Kezdőlap BORSOD Borsod - Közélet

Kedves kismamák, mutatjuk az ország legszebb szülészetét!

Egy nyolcszázmillió forintos beruházásnak köszönhetően mára már egy gyönyörűen felújított, családbarát kórházban várják a leendő szülőket a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórházban . A program 2017-ben indult útjára, az ezzel kapcsolatos fejlesztések 2018-ben kezdődtek el.

Három szervezeti egység került felújításra, a Neonatális Intenzív Centrum, a Perinatális Intenzív Centrum és a Szülészet – Nőgyógyászati Osztály. Sor került építészeti újításokra, gépműszer vásárlásokra, illetve az elmúlt pár évben a személyzet továbbképzése is nagy hangsúlyt kapott. A beruházás összértéke 800 millió forint, mely kormányzati forrásból, saját erőforrásból és adományokból adódott össze.

Új nyílászárókat és új burkolatot kapott a központ, klímákat is elhelyeztek, valamint az ellátás minősége is alkalmazkodott a megújult kórtermekhez. Ezeken felül az egyik legfontosabb, hogy a kórházban széleskörű családbarát szolgáltatásokkal várják a kismamákat.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház Szülészeti osztálya kapacitásban Magyarországon az első között van. Szülésszámban csak a Debreceni Klinika jár előttünk hazánkban – mondta el Dr. Révész János, a kórház főigazgatója.

Dr. Nagy Gábor centrumvezető főorvos a gyermek szerepét emelte ki a családban. Kihangsúlyozta a család- és bababarát életszemlélet fontosságát. Fontos volt már az egyágyas szülőszobák kialakítása, és  ezeken a szobákon túl a gyermekágyas periódusban is az intimitás megtartása, hogy a család már az újszülött első napjait is zavartalanul együtt tudja tölteni.

Fontos számukra, hogy az anya az első szülés után pozitívan távozzon, hogy vissza is térjen ide, hogy egy-két év múlva bátran vállaljanak még több gyermeket, hogy a család gyarapodhasson.

 

“Higgyék el, hogy Magyarországnak ez lett a legszebb szülészete! Nekem pedig, jó érzés azt mondani, hogy a legszebb szülészeten gyakorolhatom a szakmát.” – mondta büszkén Dr. Nagy Gábor, a szülészeti és nőgyógyászati osztály osztályvezető főorvosa.

Személy szerint én már az új szülészeten adtam életet mindkét lányomnak. Többségében kedves és profi emberek segítettek át ezen a fájdalmas, mégis gyönyörű élményen. Sőt, első gyermekem életéért örökké hálás leszek a Perinatális Intenzív Centrum (PIC) összes dolgozójának. A mai napig sokszor kell megvédenem egy-egy beszélgetés alkalmával a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház új szülészeti osztályát, hiszen sok tini gyermek anyukája még egészen más képet őriz erről a helyről. Érdemes megcsodálni az új kórtermeket! Ha valaki a képek alapján még mindig kételkedne, akkor nézze meg a saját szemével! Persze ehhez azért először ésszerű elgondolkodni a családalapításon is, úgy a legkönnyebb bejutni a felújított szülőszobákba. (a szerző megjegyzése)

Fotó: Pataki Gergő