Kezdőlap MISKOLC Miskolc - Közélet

Kékbe öltözik az Avasi kilátó a Gyermekjogok Világnapján

A héten már egyszer kitűnt a ködből az Avasi kilátó, hiszen a Koraszülöttek Világnapja alkalmából lila díszkivilágítást kapott. Szombaton újra színesbe öltözhet a Gyermekjogi Egyezmény évfordulóján.

Az ENSZ 1959. november 20-án fogadta el a gyermekek jogairól szóló nyilatkozatot, amelynek célja a gyermekek boldogságának, békéjének és alapvető jogainak szavatolása. Jelenleg gyermekek milliói élnek szerte a világon megfosztva az otthon melegétől, a tanulás lehetőségétől, az alapvető emberi jogoktól.

Nemcsak kötelességei vannak a gyermekednek, de jogai is.

A Gyermekjogi Egyezmény, melyet Magyarország az elsők között ratifikált megfogalmazza azoknak a jogoknak a minimumát, amelyeket minden államnak biztosítania kell a gyermekek számára, így a gyermekek életben maradását, fejlődését, védelmét és a társadalomban való részvételét.

Tanítsátok meg a csemetéknek minél előbb, hogy bizony vannak dolgok, amiket megtehet és másoknak -nemcsak a szülőknek – meg kötelessége dolgokat megtenni annak érdekében, hogy ő boldogan, egészségesen és biztonságban éljen. Persze azt is meg kell tanulnia, hogy neki pedig kötelessége mások jogait is tiszteletben tartani.

Egyszer akár érdemes megmutatni nekik az UNICEF által készített videót a gyerekjogokról:

Az elmúlt években a fél világ UNICEF- kékbe borult november 20-án.  A sydney-i Operaháztól, az isztambuli Boszporusz-hídon át a New Yorki Empire State Buildingig. Magyarországon kék díszkivilágítást kapott már a Lánchíd, a Műcsarnok, a Magyar Tudományos Akadémia homlokzata rengeteg vidéki helyszín mellett.

Idén Miskolc is csatlakozik a kezdeményezéshez, így szombat este sötétedéskor kéken világít majd az Avasi kilátó. Azt csak remélni tudjuk, hogy a köd nem rontja el a látványt. Ha arra jártok fotózzátok le és küldjétek el nekünk a képet akár hozzászólásban, üzenetben a Facebookon, vagy emailben, a judit.balint@oxygenmedia.hu címre! Mi pedig megmutatjuk majd olvasóinknak, hogy milyen jól áll a kék a 72 méter magas tévétoronynak.

Fotók: Vajda János/MTI , Pataki Gergő