Szabó Attila hivatásos sofőr májusban kapott neves nemzetközi diplomát kapott, hogy az eltelt több mint két évtized alatt kétmillió kilométert balesetmentesen vezetett.

Az utóbbi időben veszélyes anyagot szállító ongai sofőrnek a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság is gratulált a teljesítményéhez, és egyúttal azt is megkérték, árulja el „a titkot”, ami példa lehet mindenki számára.

Szabó Attila elmondta, hogy nagyapja nyomdokain jár. „Minden út előtt átgondolom a következő napot, hogy milyen kihívásokkal kell számolni. Domborzat, forgalom, idő-, időjárás, és a rakomány elhelyezése. A sofőr csak ember autó nélkül, ezért elindulás előtt csekkolni kell a „vasat”, mint a pilóták a felszálláskor.”

Adjunk időt a közlekedés többi résztvevőjének, ne menjünk bele értelmetlen konfliktusokba. Engedek pár másodpercet és órákat spórolok meg egy közlekedési baleset mellőzésén. Mindig számítani kell arra is, amire nem is gondoltál, tanulni kell minden nap, és fejlődni; ahogy mondani szoktam, ha az úttal haladsz, célba érsz” – tanácsolja minden autóvezetőnek.

A Fuvarozók Nemzetközi Világszervezete (IRU) annak a gépkocsivezetőnek ítéli oda az IRU-diplomát, aki legalább két évtizedes szakmai gyakorlattal rendelkezik, és egy-, illetve kétmillió balesetmentes kilométert tudhat maga mögött.