A betörő éppen értékek után kutatott, amikor a idős asszony felébredt és tetten érte. Mivel tartott attól, hogy a tulajdonos felismerte, egy franciakulccsal létszer fejbe vágta, majd rágyújtotta a lakást az eszméletlen nőre.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség vádat emelt a harmincöt éves férfi ellen többszörösen minősülő emberölés bűntette miatt.

A vádlott  2021 tavaszán börtönbüntetéséből szabadult és Miskolcon összeismerkedett a nyolcvanhét éves, egyedül élő asszonnyal, akinek segített bevásárolni. Így bejutott az idős nő lakásába, ahol régiségeket, porcelánokat és festményeket látott. Tavaly szeptemberben pénzre volt szüksége, ezért elhatározta, hogy ezeket ellopja.

Az elkövető a hajnali órákban a garázsajtó feletti emeleti szobába bemászott, és öngyújtóval világítva kutatott a lakásban, amikor a sértett felébredt és felkelt. A vádlott megijedt, hogy az asszony felismeri, ezért franciakulccsal kétszer fejen ütötte, amitől a sértett a földre zuhant és eszméletét vesztette.

A vádlott ezután az éjjeli szekrényről elvette a sértett közel 60 ezer forint értékű fülbevalóját, majd az öngyújtóval meggyújtotta a fotelben lévő takarót és rongyot, amelyek lángra kapva tüzet okoztak, átterjedve az ajtótokra. A férfi a földön fekvő sértettet magára hagyva távozott, míg a franciakulcsot útközben eldobta.

Az idős nő a bántalmazás következtében nyolc napon belüli gyógytartamú sérüléseket szenvedett el, azonban a tűz miatt keletkezett füst- és szén-monoxid mérgezés következtében a helyszínen meghalt.

Az ügyészség a büntetett előéletű, letartóztatásban lévő vádlottal szemben életfogytig tartó fegyházbüntetést és közügyektől eltiltást indítványozott.