A szakemberek 2350 hektáron dolgoznak majd a kifejlett szúnyogok elleni védekezésen.

Idén április végén, részben az esőzés, részben pedig a Tisza vízállásának emelkedése miatt a szúnyoglárvák számára ideális tenyészőhelyek alakultak ki.

Május óta folyamatos a szúnyoggyérítés, és a hőség miatt a korábbi esőzések után kialakult ideiglenes szúnyogtenyészőhelyek zöme ugyan megszűnt, de egy-egy zápor után kialakulhatnak a szúnyogok kifejlődéséhez optimális körülmények, ezért ezeken a helyeken a kezelések folyamatosak.

A nagyobb forgalmú, városias területeken úgynevezett ULV eljárást alkalmaznak, amelynek során apró cseppekben juttatják ki az irtószert, de a permetfelhő a közlekedést nem zavarja.

A növényzettel erősebben borított területeken melegköd formájában juttatják ki a szúnyogok ellen használt készítményt, ennél az eljárásnál az apró cseppekre bontott irtószer terjedését hő is segíti.

A kezeléseket az esti órákban kezdik és egész éjszaka végzik. Az érintett települések listája és a tervezett időpontok megtalálhatók a katasztrófavédelem honlapján (baz.katasztrofavedelem.hu) valamint a települések a saját felületekein is közzéteszik azt.

Fontos, hogy letakarjuk a gyeremekek kinti játékait ebben az időszakban, továbbá öntsük ki az állataink kinti vizét és újratöltés előtt mossuk el a tálakat.