Újfajta gyümölcs hódítja meg Európát. A jaboticaba (zsabotikába) nevű, Brazíliában és Ausztráliában honos, egzotikus gyümölcs, amelynek kellemes, édes-savanykás ízű, fekete vagy lilás-vörös bogyói közvetlenül a fa törzsére, illetve ágaira tapadva nőnek.

Egész évben kapható

A brazil szőlőfának is nevezett növény bogyói a trópusi és szubtrópusi termőhelyeken, megfelelő csapadékellátás mellett, évente akár négyszer szüretelhetők, tehát a termesztők egész évi ellátást tudnak biztosítani.

A gyümölcs nyersen is fogyasztható, de lekvár, ivólé és bor készítésére is kiválóan alkalmas

A gyümölcs lekvárja összegyűjti az ételben jelen lévő C- és E-vitaminokat, és remek lehetőség arra, hogy energiát nyújtson akár reggelinél!

Hozzávalók:

  • 1 kg jaboticaba
  • 1 liter víz
  • 2–4 csésze (tea) demerara (vagy barna) cukor

A zselé elkészítéséhez tegyük a már megmosott és fertőtlenített jaboticabákat egy serpenyőbe, és fakanál vagy mozsár segítségével alaposan nyomjuk össze a gyümölcsöt. Adjunk hozzá vizet, és közepes lángon főzzük kb. 10-15 percig (számoljuk az időt, miután a víz már forr). Szűrjük le a megfőtt jaboticabákat, jól összenyomva, hogy kivonjuk a levét, és a cukorral visszahozzuk közepes lángra. Addig főzzük, amíg besűrűsödik és el nem éri a zselés pontot (kb. 50 perc). Ezután csak tegyük üvegedénybe, és mehet is a hűtőbe.

 

Kép: ediblehi.com