Kutatók arra figyelmeztetnek, hogy rosszindulatú hackerek feltörhetik az Office 365-fiókokat, hogy váltságdíj fejében titkosítsák a SharePoint- és OneDrive-szolgáltatásokban tárolt fájlokat, amelyeket a vállalatok felhőalapú együttműködéshez, dokumentumkezeléshez és -tároláshoz használnak – írja a Bleeping Computer.

Az adatok elérhetetlenek lesznek 

Az ezeken a szolgáltatásokon lévő fájlokat megcélzó zsarolóprogram-támadás súlyos következményekkel járhat, ha nincsenek biztonsági mentések, így a fontos adatok elérhetetlenné válhatnak a tulajdonosok és a munkacsoportok számára.

A Proofpoint kiberbiztonsági vállalat kutatói jelentésükben megjegyzik, hogy a támadás sikere az „AutoSave” funkcióval való visszaélésen múlik, amely felhőalapú biztonsági mentéseket hoz létre a régebbi fájlverziókról, amikor a felhasználók éppen szerkesztenek.

A Microsoft azt mondta a Proofpointnak, hogy a támadási forgatókönyvhöz hasonló váratlan adatvesztés esetén a támogatási rendszer akár 14 nappal az incidens után is segíthet a helyreállításban. A Proofpoint azonban arról számolt be, hogy megpróbálta visszaállítani a fájlokat ezzel a módszerrel, de ez nem sikerült.