Kezdőlap Uncategorized

Környezettudatos színházi kezdeményezés

Újabb hazai színházak és jelentős szakmai partnerek csatlakoztak a Jövő Nézőiért–Zöld Színház Projekthez, – ezzel már 21 hazai kulturális intézmény kötelezte el magát a fenntartható jövő mellett! Szakmai téren is jelentős előrelépés történt, ugyanis a Projekt résztvevői között köszönthetjük a Magyar Természetvédők Szövetségét és a Greenpeace Magyarországot is.  A program a Miskolci Nemzeti Színházból indult el két éve azzal a céllal, hogy példaértékű összefogással közösen lehessen tenni a jövő nézőiért.

Az öko-tudatos színházi társulás közös alapcélokat tűzött ki.Olyanokat, mint a szemléletformálás, és a minél több zöld programban való részvétel, a környezettudatosság és nagyobb hatékonyság elérése, nemcsak az energetikai működésben, de a hulladékkezelés és az üzemeltetés területén. Odafigyelnek arra, hogy minél nagyobb arányú legyen az újrahasznosítás a művészeti kivitelezés során, valamint fontos számukra az együttműködés zöld szervezetekkel és öko-tudatos cégekkel. Az összefogás további célja a jövőben közös zöld színházi programok megvalósítása, és egy fenntarthatósággal kapcsolatos állandó pályázati platform létrehozásának elősegítése.

Ebben a színházak számára is különösen kiszolgáltatott időszakban közel sem mindennapi, hogy a kulturális intézmények képesek erejükön felül egy számukra szokatlan területen is összefogni. A pandémia súlyos teherként telepedett mindannyiunk életére, de most lehetőségünk van arra, hogy az újrakezdést, az újraépítkezést már egy tudatosabb szemlélet mentén tegyük meg! A színházakat nem csak azért érdemes a fenntarthatóság útján elindítani, hogy költséghatékonyabban és ezzel is környezettudatosabban lehessen üzemeltetni őket, hanem mert közösségi terekként alkalmasak szemléletformáló előadások, programok és események rendezésére is, erősítve a kultúra köznevelési szerepét. A társulatok pedig a figyelem középpontjában képesek bizonyos ügyek támogatásával, vagy saját megnyilvánulásaikkal, tetteikkel hatékonyan közvetíteni a fontos üzeneteket és felhívni a figyelmet a mindannyiunk jövőjét érintő kérdésekre.

A Projekt résztvevőinek száma még közel sem teljes: a célunk, hogy minden hazai kulturális intézményben alapvetés legyen a környezettudatos gondolkodás – mondta Papp Endre színművész, a Jövő Nézőiért – Zöld Színház Projekt ötletgazdája és vezetője.

Az újonnan csatlakozott színházak és Zöld Nagyköveteik:

 Szilágyi Annamária – Szegedi Nemzeti Színház

Vízkelety Borbála – Itt És Most Társulat

Csonka Szilvia, Nagy Cili, Szabó Róbert Endre, Németh Károly – Weöres Sándor Színház

 Tolnai Hella – Csokonai Színház

A fotón megtalálhatjuk a 3. körben csatlakozókat. Fotósok:Trokán Nóra, Kelemen József, Bokor Krisztián