Kezdőlap Uncategorized

Laták Kamilla: Nagyon várom már, hogy újra együtt legyen a család!

Laták Kamilla, a Magyar Vöröskereszt megyei koordinátora, a véradás szervezés legnagyobb harcosa adott karanténinterjút Nektek, a Mizu Miskolc olvasóinak:

Hogyan éled meg a járványhelyzetet?

A Magyar Vöröskereszt munkatársaként és magánemberként is rendkívül fontosnak tartom, hogy ebben a nehéz helyzetben felelős magatartást tanúsítva, a higiénés és szociális szabályokat betartva, a közösség érdekét előtérbe helyezve éljem a mindennapjaim a járvány idején.

Mivel töltöd a napjaidat?

A napjaim legnagyobb részét munkával töltöm, ez olykor a hétvégére is igaz. Rám és a kollégáimra egyaránt rengeteg új feladat hárul a járványügyi helyzet miatt. A Magyar Vöröskereszt társadalmi vállalkozásainak, szociális, elsősegélynyújtási és egészségügyi szerepvállalásai felerősödtek, ezek megoldásai, koordinációi lényegesen nagyobb humánerőforrást igényelnek.

Mi hiányzik a legjobban a járvány előttről?

A családommal való közvetlen kapcsolattartás, a ténylegesen együtt töltött idő, a kirándulások.

Mit gondolsz, a jelenlegi helyzet mennyiben változtatja meg az embereket a jó ügyekért való kiállásban?

Tapasztalatom szerint az emberek többsége a valódi helyén kezeli a dolgokat. Az értékrendek változnak.  Többségünkben tudatosul, hogy az egészséges létünkre nincs feltétlenül garancia, megéljük az aggodalmat a hozzátartozóinkért, rájövünk, hogy szükségleteink bőven csökkenthetők. Aki most elégedett azzal, amije jelenleg van, szívesen nyújt segítséget azoknak, akikről feltételezi, hogy nehezebb helyzetben vannak. Felerősödik az empátia, a társadalmi felelősségvállalásra való képesség. A véradások szervezése során tisztán látjuk, hogy egyre többen vannak azok, akiknek nem áll módjukban adományozással vagy önkéntes munka vállalásával segíteni, viszont megjelennek egy véradáson, hogy a vérükkel hozzájáruljanak mások felépüléséhez, gyógyulásához.

Mi lesz az első, amit megteszel, ha véget ér ez az időszak és visszatér az élet a régi kerékvágásba?

Édesanyám, anyósom és a testvéreink is több száz kilométer távolságra élnek tőlünk, így alig várom, hogy egy hatalmas nagy családi programot szervezzek, ahol igazából együtt lehetünk!

(Megjegyzés: Amennyiben véradónak szeretnétek jelentkezni, az alábbi oldalon találtok információkat: http://voroskeresztbaz.hu/tevekenysegek/veradasszervezes/)