Csütörtökön lerakták az új Tudományos Adatelemző Rendszertani Központ és Levéltár alapkövét a Miskolci Egyetemen. A majdnem 10 milliárdos beruházás a tervek szerint 2023-ra készül el. Az építkezés a következő 2 évben több mint 13 ezer négyzetméteren zajlik majd.

Sokan azt hinnék, hogy a levéltár nem valami izgalmas dolog, de ezt nagyon szívesen megcáfolja nekünk Dr. habil. Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár Főigazgatója.

– Mi magyarok egész jól állunk levéltár ügyben, ha arra gondolunk, hogy az Aranybullánk 1222-ből származik, ami csupán 7 évvel az angol Magna Carta – vagyis a Nagy szabadságlevél – után született meg, vagyis ez a csodálatos dokumentum a világon a második nemesi alkotmány.  Maga a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár is óriási értékeket őriz, 15 kilométernyi iratot, 4 telephelyen. Amint a projekt megvalósul a 4 vármegye iratanyaga végre egy helyre költözhet – mondta el a főigazgató.

Az alapkő ünnepélyes letételét természetesen megtisztelte jelenlétével a kuratórium elnöke, dr. Varga Judit igazságügy miniszter.

– Egy új egyetem épül, amely az egyetemi polgárok számára a jövőt biztosítja, miközben hagyományainkat, örökségünket ápoljuk és tiszteletben tartjuk. A levéltár, az az épület, melynek az alapkövét most letesszük, a tudást és a képzést szimbolizálja.Itt fog megvalósulni egy európai szintű tudásközpont, valamint ahhoz kapcsolódóan egy könyvtári, levéltári bázis – hangsúlyozta ki az igazságügy miniszter.

A környezetbarát technológiával épülő, fenntarthatóságot szolgáló tudásközpont kialakítása költségcsökkentő, munkahelyteremtő, felzárkózást segítő hosszútávú megoldást kínál.