Kezdőlap Uncategorized

Ma van a meteorológia világnapja

Mint minden évben, idén is március 23-án ünnepli a Meteorológiai Világszervezet, a WMO 191 tagja és a meteorológusok világméretű közössége ezt a napot. Hagyományosan ilyenkor szokták átadni a miniszteri elismerő okleveleket, valamint ekkor vehetik át a Schenzl Guidó Díjat a magyar és a nemzetközi meteorológia területén kimagasló tudományos, kutatási és szakmai eredményeket elért meteorológusok. Sajnos ez az ünnepség a pandémia miatt idén is elmaradt, de a meteorológus szakma kiválóságai ebben az évben is megkapták az elismeréseket. A kitüntetések listáját megtalálhatjuk az Országos Meteorológiai Szolgálat oldalán.

Ezt szeretném kiegészíteni még egy elismeréssel és a “mai nap legütősebb címe” díjat is átadnám az OMSZ munkatársainak, mert a “még 1-2 nap vergődés…” kezdetű cikk abszolút feldobta a napom.

Így már nem is érintett olyan kellemetlenül, hogy még mindig várni kell a tavaszra. Igazából már csak ma és holnap tart ez a télutó, de a hét második felében megszűnik majd a hideg levegő utánpótlása észak felől. Erős tavaszi napsütéses és gomolyfelhős órák váltakoznak. A holnapi szél veszít erejéből, a viharos fokozatot már nem éri el. Csütörtöktől megindul a felmelegedés, a hétvégén már akár 15 fok is lehet. A jövő héten pedig már 10 fok alá nem eshet a hőmérő higanyszála.

Boldog meteorológiai világnapot kívánunk és köszönjük az időjósok munkáját!