Kezdőlap Uncategorized

Már 37 ezer doboz favipiravirt írtak fel a háziorvosok

Tekintettel a koronavírus-járvány harmadik hullámában meredeken emelkedő fertőzöttek számára már a háziorvosok is felírhatják a koronavírus-fertőzés kórházi kezelésében hatásosnak bizonyult favipiravir tablettát az otthonukban gyógyuló enyhe vagy középsúlyos tüneteket mutató betegek kezelésére. Ezzel is elősegítve a betegség könnyebb lefolyását és csökkentve a kórházi kezelést igénylő betegek számát. A gyógyszer ingyenesen kiváltható.

Magyarország favipiravir készletét a kínai és japán beszerzések mellett már a hazai gyártás is garantálja, az Egis és a Meditop. A filmtabletták összetételét és gyártóeljárását az Egis kutatói rendkívül gyorsan, mindössze 8 hónap alatt fejlesztették ki. A járványhelyzetre tekintettel az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet soron kívül, gyorsított eljárásban bírálta el a készítmény engedélyezési dokumentációját és engedélyezte a gyógyszer magyarországi alkalmazását.

Jelenleg minden gyógyszertár részére, és rajtuk keresztül minden koronavírusos beteg részére – akinek a háziorvosa vagy a covid ambulancia orvosa javasolja – hozzáférhető a favipiravir. A Hungaropharma minden Magyarországi gyógyszertár részére képes legalább napi egyszer kiszállítani a megrendeléseiket.