A vádlottat 12 év szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte az elsőfokú bíróság. Az ítélettel szemben az ügyész, illetve a vádlott és védője is fellebbezett.

A Miskolci Törvényszék másodfokú tanácsa 2022. július 1-jén, pénteken hozott ítéletet annak a vádlottnak az ügyében, aki saját nagyanyját akarta kirabolni Hernádnémetiben.

A férfi 2020 októberében lopási szándékkal ment be nagyanyja házába, ahol a tűzifát akarta egy zsákba bepakolni. Amikor az idős nő hazaérkezett, kérlelni kezdte unokáját, hogy ne lopja meg őt. A vádlott ekkor készpénzt követelt tőle követelni és megfenyegette, hogy megöli. A nagymama azt mondta, hogy nincs pénze, erre a férfi ököllel arcon ütötte, majd ruházatát próbálta átkutatni, amikor a szomszéd – felfigyelve az idős nő kiabálására – a segítségére sietette és kikísérte az unokát a házból. 

A férfi azonban később őrjöngve visszatért és dühében értékes műszaki cikkeket tört össze, majd ismét életveszélyesen megfenyegette a sértettet. Az idős nő nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. 

Az elsőfokú bíróság a vádlottat a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntettének kísérlete, lopás vétségének kísérlete és rongálás vétsége miatt 12 év szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélettel szemben az ügyész, illetve a vádlott és védője is fellebbezett.

A törvényszék másodfokú tanácsa az elsőfokú ítéletet megváltoztatta és a vádlott szabadságvesztés-büntetését, illetve mellékbüntetését is 7-7 évre enyhítette.

A törvényszék enyhítő körülményként értékelte, hogy a vádlott rablási cselekménye kísérleti szakban rekedt, valamint azt, hogy a férfi megbánó magatartást tanúsított, nagyanyja pedig megbocsátott neki.

Az ítélet jogerős.