Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Megdöbbentő! Eddig 13-an fulladtak bele a Balatonba

Már most többen fulladtak bele a Balatonba, mint tavaly egész évben…

A vízirendőrök idén eddig 220 embert mentettek ki a Balatonból, mégis már 13-an vesztették életüket a tóban – közölte a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője hétfőn. Horváth László hangsúlyozta, ez a szám magasabb, mint a tavalyi egész évi volt, akkor 8 ember halt meg a tóban.

Az eddigi halálesetek többsége nagy melegben, partközelben, kis vízben történt; idős emberek lettek rosszul, vagy a nem megfelelő úszástudás és a vízbiztonság hiánya vezetett tragédiához.

A legutóbb, vasárnap délután egy testvérpár fulladt bele a Balatonba, a 13 és a 17 éves fiú az alsóbélatelepi strandon fürdőzött matracokkal. Az MTI információi szerint a fiúk a családjukkal már többször fürdőztek a Balatonban, és valamilyen szinten tudtak úszni. A kapitány az esettel kapcsolatban annyit közölt, többhetes, közigazgatási eljárás keretében zajló vizsgálat fogja kideríteni, mi okozhatta a kettős tragédiát.

Fogadjuk meg a tanácsokat! 

Rendkívül fontos, hogy mindenki fogadja meg a vízirendészetnek a rendőrség honlapján elérhető tanácsait, amelyek között a legfontosabb, hogy senki ne menjen egyedül a vízbe, főleg a legmelegebb órákban, amikor egy egyszerű rosszullét is könnyen végzetes lehet.

A vízirendészet és a vízimentők folyamatosan hangsúlyozzák azt is, hogy mennyire fontos a mentőmellény használata.

A balatoni vízirendészet azt kéri, hogy ha a Balatonban bárki bajba jut vagy bajba jutott embert lát, akkor hívja a 112-es segélyhívót vagy az 1817-es ingyenes vízi segélyhívó számot.