Kezdőlap Uncategorized

Megérkeztek az aktuális adatok

Az új fertőzöttek száma 5481 fő. Elhunyt 252 többségében idős, krónikus beteg, így a halálozások száma 18 703 főre emelkedett. A jó hír,hogy a gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 378 176 fő épült fel a betgségből. 11 873 koronavírusos embert ápolnak kórházban, közülük 1389-en vannak lélegeztetőgépen.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a COVID-19 fertőzöttek száma 32565 főre emlkedett az elmúlt 24 órában.

Folyamatosan zajlik az oltás, már 1 636 436 fő a beoltottak száma, ebből 481 820 fő már a második vakcinát is megkapta. A vonatkozó kormányrendelet értelmében hazánknak lehetősége van új készítmények alkalmazására, amelyeket olyan államban engedélyeztek, ahol a gyógyszergyártás és a klinikai vizsgálatok a magyarországi szabályozással egyenértékűnek tekinthetőek (Kanada, Ausztrália, Egyesült Államok, Izrael, Japán, Svájc, Új-Zéland).

A korábbi orosz és kínai gyártók mellett további kínai és indiai gyártók termékeit is vizsgálja az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). A hatóság döntése értelmében két új vakcina, a CanSino és a CoviShield oltóanyagok válhatnak a közeljövőben elérhetővé. A korábbiakhoz hasonlóan, minden gyártási tétel a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) jóváhagyását követően kerülhet alkalmazásra.

Az OGYÉI ideiglenes gyógyszeralkalmazási engedélyt adott ki a CoviShield vakcinára, amely – az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinához hasonlóan –, az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca által kifejlesztett,egy vektor-alapú készítmény.

További lehetőség számunkra a kanadai-kínai együttműködésben, a CanSino Biologics Inc. és a Pekingi Biotechnológia Intézet által fejlesztett Convidecia védőoltás, mely szintén egy vektor-alapú vakcina. A készítmény előnye, hogy már egyetlen oltás is elegendő a védettség eléréséhez.

Fontos hangsúlyozni, hogy a védőoltások felhasználására csak a két folyamat – az engedélyezési folyamat és a laboratóriumi vizsgálatok – lezárultát követően kerülhet sor, melynek során a szakembereknek – hasonlóan az európai és más gyógyszer engedélyezési folyamathoz – meg kell győződniük a vakcinák biztonságosságáról, hatásosságáról és a megfelelő minőségéről.