Kezdőlap Uncategorized

Megrázó kiállítás nyílt a pszichiátriai jogsértésekről

Különleges vándorkiállítás nyitotta meg kapuit szeptember 11-én, kedden délután Pszichiátria – Segítség vagy megtévesztés?” címmel Miskolc belvárosában. A pszichiátriákon történő jogsértéseket, bűntetteket szemléletesen bemutató, egyedülálló kiállítás anyaga egy nemzetközi emberjogi szervezet közel 50 éves jogvédő és kutatómunkája eredményeképpen állt össze. 

Megnyitó 2
Hogyan függ össze napjaink fenyegető terrorizmusa a pszichiátriával? Kik és hogyan fejlesztették ki a ma már embertelennek tartott pszichiátriai agyműtéteket és sokk-kezeléseket? Hogyan rombolta le a pszichiátriai befolyás számos világhírű művész életét és karrierjét? Ezekre és még számos más kérdésre kaphat választ, aki ellátogat a kedden megnyílt kiállításra.

– A bemutatott anyag közel sem csak a pszichiátriákon kezelt embereket érinti – mondta Dobos János, a tárlatot szervező Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány elnöke. – Éppen ellenkezőleg: azt mutatja be, hogy a pszichiátria napjainkban milyen nagy mértékben jelen van az élet szinte minden területén, s ez milyen mélyreható, sokszor káros következményekkel jár a társadalomra nézve. Mindannyiunk érdeke és feladata, hogy tegyünk ez ellen.

A kiállított anyag – amely először az Egyesült Államokban került nagy sikerrel a nagyközönség elé, majd bejárta Európa szinte minden nagy városát – eddig soha nem látott alapossággal mutatja be a pszichiátriai visszaélések széles skáláját, illetve napjaink pszichiátriájának társadalomra gyakorolt hatását. 
A megnyitó rendezvényen az is elhangzott: a kiállítás fontos szerepet tölt be abban, hogy a nagyközönség és a döntéshozók szembesüljenek a mentális egészségügy területén történő visszaélésekkel, s így lehetőség legyen ezek felszámolására.

Megnyitó 1

Mivel a kiállítás a pszichiátriákon történő visszaéléseket sok esetben valódi dokumentumfelvételek nyers valóságán keresztül mutatja be, a tárlat megtekintése gyengébb idegzetűeknek és 16 év alattiaknak nem ajánlott – utóbbiaknak csak felnőtt kísérettel.
A kiállítás 2018. szeptember 11-től október 9-ig, minden nap 10 és 20 óra között tekinthető meg a Kazinczy u. 4/a. szám alatt; a belépődíj mindenki számára tetszőleges összeg.