Az ötlet nem volt rossz, csak a kivitelezés! A dél-koreai MBC Tévétársaság úgy gondolta, segít a nézőknek egy kicsit, és megpróbál a résztvevő országokhoz egy-egy jellegzetességet kapcsolni, hogy egyből tudják, miről van szó! Elég vegyesen sikerült a kivitelezés!

Olyannyira, hogy a társaság kénytelen volt elnézést kérni a pénteki nyitóünnepségen leadott felvételek miatt, azok ugyanis nem mindenkivel szemben voltak kellően kíméletesek. Akadtak persze klasszikus párosítások, a brit olimpiai csapatot a királynő képével szimbolizálták, mások inkább furcsák voltak, mint például az El Salvadori bevonuló, amelynek a bitcoin lett a jele – utalva arra, hogy a kriptovaluta legális fizetőeszköz az országban.

Valószínűleg az olaszok sem sértődtek meg azon, hogy a pizzát kötötték az országhoz, mert arra azért figyeltek, hogy ne a hadüzenettel felérő ananászos verziót illesszék be. Olaszországhoz hasonlóan Norvégiát is a gasztronómia felől közelítették meg, egy lazaccal szimbolizálták az országot, utalva a haltenyésztésre. Románia már egy fokkal rosszabbul járt, ők Draculát kapták, aminél valószínűleg valamelyest pozitívabb országimázst is el tudnának képzelni.

A legmeredekebb párhuzam azonban kétségtelenül az ukrán csapat megérkezésekor történt, amikor is a csernobili atomkatasztrófa képei villantak fel a képernyőn. Ezen tematika mentén kapott jellegzetességet a Marsall-szigetek is, amelyet úgy jellemeztek: az ország „ahol egyszer nukleáris tesztet hajtott végre az USA”. Haiti kapcsán pedig egy robbanás előtt tüntető csoportot mutattak, és azt írták: „a politikai helyzetet elködösíti az elnök elleni merénylet.”

Szíria kapcsán sem az ország kulturális örökségét emelték ki, hanem a „földalatti erőforrásokat”, illetve a már „10 éve tartó polgárháborút.” Mivel a közösségi oldalakon sokan kritizálták a csatornát a témaválasztás miatt, kénytelenek voltak elnézést kérni. „Helytelen képeket és szövegeket használtunk, hogy bemutassunk néhány történetet” – áll az MBC közleményében. „Elnézést kérünk ezektől az országoktól, köztük Ukrajnától, illetve a nézőinktől.”

A sorból Magyarország sem maradhatott ki, de mi még szerencsésen megúsztuk, minket ugyanis az Országházzal illusztráltak. Bár a kommentek között volt egypár vicces felvetés, hogy nálunk frappánsabb lett volna az operatív törzs!