Szaloncukor, hal, eredetjelölés. Vagyis minden górcsőalatt. December elsejétől téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést rendel el Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára.

"Az ünnepeket megelőző időszakban   is biztonságos és jó minőségű élelmiszerek kerüljenek az üzletek polcaira és az otthonokba – ez a cél"

– írja közleményben a minisztérium.

A Nébih koordinációjával, a megyei kormányhivatalok, járási hivatalok és a Nébih szakembereinek közreműködésével zajlik a sorozat egészen az év végéig. 

Nézik a higiéniai előrísok betartását

A koronavírus-járvány elleni védekezés időszakában fokozott figyelem hárul az adott létesítményre vonatkozó higiéniai előírások szigorú betartására az élelmiszer előállítók, forgalmazók ellenőrzése során, ebbe beleértve a piacokat és rendezvényeket. Sok mindenre kiterjed az ellenőtzés. Mások mellett a bevásárlókosarak tisztán tartását és a csomagolatlan áruk higiéniai feltételeit is górcső alá veszik.

Kiemelt célterület  a hús- és húskészítmények, az édesipari termékek előállítói és forgalmazói ellenőrzése.

A szaloncukrok esetében fokozottan figyelik majd a nyomonkövethetőséget, a helyes jelölést és a lejárati időt. Az élőhal árusító helyeken  a halak származását igazoló dokumentumok meglétét nézik. A nem előre csomagolt friss sertés- és baromfihúst árusító helyeken vizsgálják a származásra vonatkozó információ feltüntetését, a 200 négyzetmétert meghaladó üzletekben azt is nézik, hogy az adott termék mellé ki van-e téve a származási ország zászlaja. Mintavétellel ellenőrzik többek között a diós és mákos bejglik minőségét, a darált mákot és diót, a kimérve árusított mazsolát és a különféle aszalványokat.

A pezsgő is figyelemt érdemel

Az alkoholos italok közül kiemelt figyelmet kapnak a nagy áruházláncokban forgalmazott import pezsgők, habzó- és gyöngyöző-borok. Az ünnepi vásárokra és rendezvényekre kitelepült vendéglátók szintén főszerepet kapnak, ahol az árusított ételek mellett górcső alá kerül a forralt bor és a pálinka is. 

fotó: pixabay